Kas raksturo īstu lauku torti? Čagans biskvīts, kas no lauku olām iekrāsojies skaisti dzeltens? Dāsnas krēma kārtas, kas pildījumā mijas ar skābenu mājas ievārījumu un svaigām ogām? Krāšņas sviesta rozes dekorā? Divas izslavētas kūku cepējas — Ilze Briede un Marija Krevica kārtu pa kārtai atklāj lauku tortes noslēpumus, daloties ar pārbaudītām receptēm un noderīgiem ieteikumiem.

Ilzes Briedes īstenā lauku torte

Ilze Briede
Ilze Briede Foto: Privātais arhīvs

Ilzi Briedi, kas ir labi zināma kā Brantu muižas saimniece, talantīga maizes cepēja un uzņēmēja, var dēvēt arī par īstenu lauku kūku pazinēju. Savulaik viņa bija grēcīgi saldā televīzijas šova "Kūku kari" vadītāja un eksperte, kopā ar pārinieku maizniekmeistaru Normundu Skauģi izgaršojot tortes dažādās Latvijas malās.

“Tā bija īsta garšas ekspedīcija, kuras katra diena nāca kā pārsteigums. Mēs ienākam kādā mājā, un mums galdā tiek celti īsti dārgumi. Tu garšo un saproti, ka šīs sievietes tik tiešām māk radīt īstus svētkus," dalību projektā atminas Ilze.

Viņas ieskatā īstai lauku tortei ir jābūt gatavotai ar vārīto krēmu, bez jebkādiem mākslīgiem garšas pastiprinātājiem un citām liekām piedevām. “Tikai vaniļu var nedaudz izmantot. Kaut gan tā, protams, ir gaumes lieta, bet, man šķiet, ka nekādas esences, rums, citrona miziņa vai citi brīnumi lauku tortei nepiestāv un traucē sagaršot dabīgo olu un krēma garšu. Un svarīgi, lai tā būtu ar smilšu mīklas biskvītu pa vidu.”

Izgaršojusi daudzas lauku tortes un sasmēlusies gudrības, Ilze radījusi pati savas ideālās lauku tortes recepti, ko nu piedāvā arī KLIK lasītājiem, atklājot arī dažu labu pārbaudītu knifiņu, kas noderēs iesācējiem.

Foto: Shutterstock

Sastāvdaļas olu mīklas biskvītam:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest