Šodien aprit 27 gadi kopš viena no amizantākajiem notikumiem ne tikai Krievijas un Īrijas attiecību vēsturē, bet visas pasaules diplomātiskajā vēsturē, proti, Krievijas toreizējais prezidents 1994. gadā pamatīgi sarūgtināja un apstulbināja īrus, lidostā Īrijā neizkāpjot no lidmašīnas. Esot aizgulējies, tomēr daudzi joprojām smīn: skaidrs, ka bija krietnās burās.

Pirms Jeļcina lidmašīna nolaidās lidostā, tā stundu riņķoja virs lidostas, tāpēc visiem bija liels atvieglojums, kad beidzot lidmašīnas riteņi skāra skrejceļu. Tomēr vēl bija par agru uzelpot. Jeļcina miesassargs pēkšņi paziņoja, ka Boriss Jeļcins no lidmašīnas ārā nekāpšot, jo ir ļoti noguris, tāpēc Reinoldsam būs jāsatiekas ar Krievijas pirmo vicepremjeru Oļegu Soskovecu, kurš arī bija lidmašīnā.

“Ja viņš ir slims, tad mēs neko nevaram padarīt. Es labprāt aprunāšos ar Krievijas prezidenta pārstāvi, tomēr Jeļcina kungs, mans viesis, atrodas uz Īrijas zemes, un es nevaru palaist garām iespēju doties lidmašīnā uz piecām minūtēm, paspiest prezidentam roku un novēlēt ātru atlabšanu,” atbildējis Reinoldss.

Tomēr arī tas netika atļauts, tāpēc Reinoldss satikās ar Soskovecu, bet lidostas darbinieki tikmēr sarullēja sarkano paklāju, orķestris futrāļos salika instrumentus un visi izklīda, atstājot Jeļcinu mierā. Pēc tikšanās lidmašīna atkal pacēlās gaisā un turpināja ceļu uz Maskavu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X