Nesen kāds dāņu mākslinieks paņēma no mākslas muzeja 534000 dāņu kronas (nedaudz vairāk par 70 tūkstošiem eiro) un nosūtīja viņiem divus tukšus rāmjus, nosaucot to par mākslas darbu “Take the Money And Run” (savāc naudu un bēdz).

Mākslinieks Jenss Hannings bija vienojies ar muzeju, ka saņems naudu, lai atkārtotu iepriekšējo darbu, uz kura bija salīmēta īsta nauda, kas ilustrēja atšķirību starp austriešu un dāņu gada ienākumiem. Tā vietā muzejs saņēma kasti ar diviem tukšiem stikla rāmjiem, bet pats talantīgais mākslinieks to komentēja ar lakonisku: “Mākslas darbs ir tas, ka es paņēmu viņu naudu”.

Tas ir absolūti ģeniāli. Gluži kā tāds mūsdienu karaļa jaunais tērps. Un būtu vēl smieklīgāk, ja neliktu aizdomāties, par to, cik ļoti daudz šādu “savāc naudu un bēdz” ir visapkārt, tikai kaut kā viltīgāk iepakoti, lai nebūtu tik acīmredzami. Un šādi mākslinieki ir teju vai pilnīgi visās jomās un nozarēs.

Mums ir mākslinieki medicīnā. Piemēram, homeopātija. Ir 2021. gads un joprojām nav neviena paša neatkarīga placebo kontrolēta klīniskā pētījuma, kas apliecinātu homeopātijas iedarbīgumu. Nav neviena pieņemamas kvalitātes pierādījuma, ka homeopātija darbojas labāk nekā placebo. Un tas nekādi netraucē par Latvijas ārstu biedrības prezidenti būt homeopātei, jaunos homeopātus apmācīt Rīgas Stradiņa universitātē, bet homeopātiskus izstrādājumus tirgot aptiekās kā īstas zāles.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X