Hidrogrāfijas speciālista Petera Udes vadīts zemūdens robots pie Igaunijas prāmja “Estonia” vraka Baltijas jūras dzelmē uzgājis trīs metāla konstrukcijas, uz kurām, pēc visa spriežot, izvietotas zemūdens bākas, ziņo Igaunijas medijs “Postimees”.

Šāds aprīkojums ir diezgan dārgs. Tāpēc rodas jautājums, kāpēc tas tika atstāts dzelmē?

“Lai [vraka] atrašanās vieta tiktu nofiksēta un jaunu iegremdēšanos gadījumā nerastos kļūdas, bākas arī tika atstātas savās vietās, uzskata hidrogrāfs.

Viņš piedalījās arī šovasar notikušajā “Estonia” vraka izpētes ekspedīcijā, ko rīkoja Igaunijas drošības izmeklēšanas birojs (OJK). Toreiz daudz tika runāts par mīklainu signālu, kas traucēja vraka un tā apkārtnes pētīšanai ar hidrolokatoriem.

Ude ir pārliecināts, ka tagad viņš ir atradis šo noslēpumaino signālu avotu. Viņš uzskata, ka šīs zemūdens bākas raidījušas signālus vasaras ekspedīcijas laikā. Viņš piebilst, ka šādas bākas iespējams ieslēgt un izslēgt no liela attāluma.

Uz jautājumu, no kurienes enerģiju ņem ierīces, kas jūras dzelmē izvietotas pirms vairākām desmitgadēm, ekspertam skaidras atbildes nav - tas esot visnoslēpumainākais aspekts šajā stāstā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X