Zelenska ofšors un latvieši, kas to apkalpoja: ko atklāj Pandoras dokumenti (3)

Austrumeiropieši Pandoras dokumentos
Foto: AP/Reuters/ScanPix, Shutterstock
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Atklātībā nonākuši "Pandoras dokumenti" - līdz šim apjomīgākais ofšoru dokumentu krājums, ko gada garumā analizējuši 650 žurnālisti. Dokumentos parādās vairāku prominentu austrumeiropiešu vārdi: gan Vladimiram Putinam pietuvinātas personas, gan Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, gan arī Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs. Ar Zelenski saistīto ofšoru apkalpojis latviešu dibināts uzņēmums.

Skaitļi ir iespaidīgi - gandrīz 12 miljoni dokumentu jeb 2,94 terabaiti datu, kas nopludināti no 14 finanšu pakalpojumu sniedzējiem. Iepriekšējos gadījumos - ar to domājot 2016.gada "Panamas dokumentus" un 2017.gada "Paradīzes dokumentus" - informācija tika nopludināta tikai no vienas vai divām firmām.

"Pandoras dokumenti" atklāj vairāk nekā 330 politiķu un ierēdņu (kuri pārstāv kopumā 90 valstis) slepenos darījumus un bagātības, kuras tie mēģina noslēpt no sabiedrības acīm. To vidū ir 35 esošie un bijušie valstu vadītāji. Plaši pārstāvēta Austrumeiropa - galvenokārt Krievija un Ukraina -, bet ne tikai. Dokumentos atrodamas arī daudzas prominentas personības no Āfrikas, Dienvidamerikas un citiem pasaules reģioniem.

Rietumus pārstāv bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, kurš pēc politiķa karjeras beigām sāka nodarboties ar nekustamo īpašumu darījumiem un 2017.gadā iegādājās Britu Virdžīnās reģistrēto firmu "Romanstone International Ltd", kurai piederēja 8,8 miljonus dolāru vērta ēka Londonā. Ārzonas firma pirms tam piederēja Bahreinas rūpniecības un tūrisma ministra Zajeda bin Rašida al-Zajani ģimenei. Noformējot darījumu šādi, tika ietaupīti vairāk nekā 400 000 dolāru, kas citādi būtu samaksāti nodokļos, izdevumam "The Guardian" apliecināja eksperti.

Savukārt Lielbritānijas karalienes Elizabetes II īpašumu pārvaldnieki 2018.gada augustā par 66,5 miljoniem mārciņu iegādājušies astoņu stāvu ēku ekskluzīvā Londonas rajonā no Britu Virdžīnās bāzētā uzņēmuma "Hiniz Trade & Investment", kas piederējis Azerbaidžānas pirmajai ģimenei Alijeviem.

Kādreizējais Francijas finanšu ministrs un bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Stross-Kāns caur Marokā bāzētu firmu saņēma miljoniem dolāru lielu atalgojumu par Krievijas milža "Rosņeft", Ķīnas aviācijas konglomerāta "HNA Group" un citu uzņēmumu konsultēšanu, izvairoties no nodokļiem.

Latvieši palīdz slēpt patiesos īpašniekus

Latvijas politiķu vārdi šajos dokumentos nefigurē. Taču divu latviešu juristu Arta Rozenberga un Svena Zālīša 2005.gadā dibinātā firma "Fidelity Corporate Services" palīdz slēpt patiesā labuma guvējus, piedāvājot ofšoriem atrast formālos īpašniekus un direktorus, vēsta Starptautiskais pētniecisko žurnālistu konsorcijs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu