Sāncensība sportā nav sveša, bet ir grūti atrast lielāku derbiju kā Atēnu "Panathinaikos" pret Pireju "Olympiacos" jeb karš starp zaļo un sarkano. Abu vienību starpā vienmēr valdījušas nesaskaņas starp līdzjutējiem basketbolā, futbolā, volejbolā, ūdenspolo vai jebkurā citā sporta veidā, kur satiekas sāncenši.

Šis ilggadējais naids starp abu klubu atbalstītājiem ir atstājis paliekošas pēdas. Nesaskaņu rezultātā vairāki cilvēki guvuši smagus savainojumus, un ir arī tādi fani, kuri tagad spēlēs noraugās no mākoņu maliņas. Atmiņās par derbiju dalījās arī ilggadējais Latvijas basketbola izlases kapteinis Jānis Blūms, kurš savulaik valkāja zaļo Atēnu "Panathinaikos" formu.

Lai izzinātu sākumu šim naidam, ir jāatver vēstures grāmatas. "Panathinaikos" nāk no Atēnu centra un tiek uzskatīts par vecās Atēnu sabiedrības kultūru, kur apgrozījās augstas klases sabiedrība. Savukārt "Olympiacos" nāk no Pirejām, kas ir divpadsmit kilometru attālumā no Atēnu pilsētas centra. Pirejās dzīvoja vidējās jeb strādnieku šķiras ļaudis. Tieši nevienlīdzība starp cilvēku statusu un finansiālo stāvokli bija iemesls nesaskaņām. Mūsdienās šāda nevienlīdzība nav vērojama, bet nesaticība valda vēl joprojām.

Bijušais Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms, kurš 2014./2015. gada sezonā pārstāvēja Atēnu "Panathinaikos", derbiju raksturo šādi: "Tas ir kā karš. Kad spēlēju Atēnu "Panathinaikos", kluba vadība uzsvēra, ka nedrīkst zaudēt "Olympiacos". Tas ir ļoti atbildīgs mačs. Tu principā vari atļauties zaudēt visās citās spēlēs, tikai ne "Olympiacos"."

Savukārt pretinieku nometni pirms četrām sezonām pārstāvēja divi citi Jāņi - Strēlnieks (kopumā divas sezonas nospēlēja "Olympiacos" vienībā) un Timma. Latvijas izlases saspēles vadītājs Strēlnieks sarunā ar "Sporta studiju" teica: "Mūsdienās komandas meklē iemeslus, kā viena otrai čakarēt dzīvi. Tā ir vēsture gadiem. Karš starp īpašniekiem un faniem, kuri uzliek lielu spiedienu klubam."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp