Itālija drīzumā var kļūt par legālās marihuānas nozares pionieri Eiropā. Sagaidāms, ka jau nākamā gada sākumā Itālijā notiks referendums par marihuānas likumu liberalizāciju - ja Itālijas iedzīvotāji to atbalstīs, tas var izraisīt legalizācijas domino efektu visā Eiropā.

Itālijai ir iespēja pašreizējos stingros marihuānas aprites likumus padarīt par liberālākajiem Eiropā.

Referendumā ierosinātie likumu labojumi paredz atcelt kriminālsodus par pārkāpumiem, kas saistīti ar marihuānas apriti, piemēram, par marihuānas pārdošanu nelielā apjomā turpmāk vairs nedraudēs cietumsods, ziņo aģentūra “Reuters”.

Jauna pieeja marihuānas aprites likumiem rada virkni finansiālu un ekonomisku labumu – to skaidri apliecina vairāku ASV štatu un Kanādas pieredze ar marihuānas legalizēšanu izklaides nolūkiem.

Kā liecina Itālijas Nacionālās izpētes padomes pētnieka Pjero Dāvida aplēses, izklaides nolūkiem lietotas marihuānas tirgus apgrozījums varētu sasniegt astoņus miljardus eiro.

Šobrīd nelegālo marihuānas tirgu Itālijā kontrolē vairāki vietējie un ārvalstu krimināli grupējumi. Tomēr pēc legalizācijas un tai sekojošās aplikšanas ar nodokļiem marihuānas tirdzniecība Itālijas budžetā katru gadu varētu ienest vismaz sešus miljardus eiro. Papildu ietaupījumus radītu arī marihuānas apkarošanas, tiesvedību un pārkāpēju ieslodzīšanas izmaksu strauja samazināšanās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X