Baltkrievijas režīma organizētā bēgļu plūsma uz Eiropas Savienības (ES) austrumu ārējo robežu ir nopietna problēma Baltijas valstīm un Polijai. Igaunijas laikraksts "Postimees" raksta par irākieti Abdullu, kurš piecu dienu laikā mēroja ceļu Bagdādes līdz Tallinai. Visilgāko laika sprīdi viņš pavadīja uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, divas dienas mežā gaidot viņam pakaļ ierodamies brāli.

Agrā 31.augusta rītā Tallinas ostas termināla gaidīšanas zonā policija veica ierastās pārbaudes. Plkst.6.15 igauņu policista Mihela uzmanību piesaistīja balts BMW automobilis ar Somijas numurzīmēm. Pie stūres bija 35 gadus vecais Irākas pilsonis Ali Ahmeds Kusairs. Policists palūdza atvērt auto bagāžnieku. Tajā atradās liels koferis un viegla sega. Pacēlis segu, policists zem tā ieraudzīja tumšu matu ērkuli.

"Uzreiz sapratu, ka varētu būt runa par nelegālo [imigrantu]," vēlāk atskaitē rakstīja Mihels.

Viņš lika Kusairam nostāties uz ceļiem pie automašīnas, bet cilvēkam, kas slēpās bagāžniekā, pieprasīja izkāpt. Ar pārinieka palīdzību abi vīrieši tika saslēgti rokudzelžos. Mihels sazinājās ar "Tallink" darbinieku un paziņoja, ka baltais BMW nebūs "Megastar" prāmja reisā, kas aties plkst.7.30.

Koferī atrastā pase liecināja, ka bagāžniekā paslēptais vīrietis ir 23 gadus vecais Abdulla. Lai arī abiem ir atšķirīgi uzvārdi, viņi apgalvoja, ka esot brāļi.

Abdulla vēlāk nopratināšanā stāstīja, ka esot gribējis doties uz Somiju, lai tur pieprasītu bēgļa statusu. "Es gribēju patvērumu nevis Latvijā vai Igaunijā, bet gan Somijā, jo tur dzīvo mans brālis ar ģimeni. Mana dzīvība Irākā ir briesmās, jo es piedalījos 2019.gada oktobrī notikušajās demonstrācijās. Pēc tam irākiešu grupējumi man sāka uzbrukt un draudēt," viņš teica.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X