“Negribēju tikai kritizēt citus, sēžot pie virtuves galda!” Liepājnieces ceļš uz vietu Vācijas parlamentā (1)

Intervija ar jaunievēlēto Bundestāga deputāti Zandu Martens
Foto: Zandas Martens personīgais arhīvs
Linda Anna Dāldere
CopyLinkedIn Draugiem X

Viņa uzauga “Liepājas metalurga” strādnieku ģimenē, taču tagad ir ekonomiski ietekmīgākās Eiropas valsts parlamenta deputāte. Joprojām lepojas ar savu dzimto pilsētu, bet liktenīgu sakritību un apņēmības rezultātā par saviem ideāliem cīnīsies Vācijā. Zanda Martens stāsta par savu ceļu uz Bundestāgu, Vācijas politisko vidi un iespējām netieši pārstāvēt Latviju.

Plašākai sabiedrībai Latvijā Zanda kļuva zināma vien pagājušonedēļ, kad klajā nāca ziņa par liepājnieces ievēlēšanu Vācijas parlamentā. Taču, kā izrādās, tas bija negaidīts pārsteigums ne vien mums, bet arī viņai pašai. Tagad atvaļinājumā tiek uzkrāti spēki pirms jaunā dzīves posma, tomēr Zanda laipni atsaucās aicinājumam uz interviju.

- Kas jūs pamudināja pārcelties uz Vāciju, un ar ko esat nodarbojusies līdz šim?

- Latvijā iepazinos ar savu tagadējo vīru, kurš ir no Diseldorfas, tādēļ pirms 11 gadiem pārcēlos turp uz dzīvi. Vispirms Vācijā turpināju jurisprudences studijas maģistratūrā, lai būtu vieglāk attīstīt savu karjeru. Iepriekš strādāju Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā, tāpēc man bija interese turpināt darbu šajā tiesību nozarē arī Vācijā. Pirmos piecus gadus kā juriste strādāju sabiedrisko pakalpojumu darbinieku arodbiedrībā, bet tagad pēdējos divarpus gadus – metālstrādnieku arodbiedrībā.

Tā bija liktenīga sakritība, ka man pavērās iespēja strādāt tieši metālstrādnieku arodbiedrībā. Tagad, darba ietvaros apmeklējot rūpnīcas, atmiņā ataust bērnības ainas no viesošanās pie vecākiem “Liepājas metalurgā”.

- Kā nokļuvāt politikā?

- Iesaistīties politikā nolēmu tādēļ, ka sapratu – lai kaut kas mainītos, ir jāiet un jādara pašai. Spriedelēšana pie virtuves galda un citu kritizēšana ne pie kā nenoved.

Esmu pārliecināta, ka sabiedrībai jābūt aktīvai un jāiesaistās, ja kaut kas neapmierina esošajā politikā. Tikai tā varam padarīt mūsu visu kopdzīvi labāku.

Šādu apsvērumu dēļ 2018. gadā iesaistījos Sociāldemokrātu partijā (SPD). Arī tolaik ap parlamenta vēlēšanu laiku ilgstoši tika apspriesta jaunās koalīcijas izveide, iespējamās partiju kombinācijas, un sabiedrībā kopumā norisinājās plašas politiskas diskusijas. Tad es sajutu, ka ir īstais brīdis iesaistīties un pielikt savu roku, lai notiktu pārmaiņas.

- Ar kādiem izaicinājumiem saskārāties, kā ārzemniece veidojot profesionālo un politisko karjeru Vācijā?

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu