"Jau tuvāko trīs četru nedēļu laikā varam nonākt situācijā, kad faktiski ārstiem būs jāizvēlas, kam sniegt palīdzību un kam ne." Tik drūmu scenāriju iezīmē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis. TVNET uzaicināja Paeglīti uz sarunu, lai noskaidrotu, ko Austrumu slimnīca ir mācījusies no iepriekšējiem pandēmijas viļņiem un kā gatavojas nākamajam uzliesmojumam. 

Tad sanāk, ka tā galvenā mācība ir nedzīvot šodienai, bet vairāk raudzīties nākotnē, es pareizi saprotu?

Jā, šī pandēmija liek par to domāt tagad un noteikti arī pēc tam liks aizdomāties, ka mēs nevaram vienmēr strādāt ar maksimālo kapacitāti uz maksimālās robežas. Vienkārši jābūt tai rezervei, tā sakot, nebaltām dienām.

Jau izskanējušas ziņas, ka Austrumu slimnīca ierobežos plānveida medicīnisko pakalpojumu sniegšanu, bet vai ir kādi citi veidi, kā slimnīca gatavojas ziemai, vai jāsaka - faktiski jau cīnās ar notiekošo?

Mēs diemžēl vēl negatavojamies ziemai, mēs gatavojamies turpmākajām trīs četrām nedēļām. Faktiski no nākamās nedēļas mēs atcelsim visus plānveida stacionāros pakalpojumus, ne tikai operācijas. Iespējams, pacients ir gaidījis kādu laiku, lai saņemtu plānveida ārstniecības pakalpojumus internā profila nodaļā, vai kardioloģijas, vai kādā citā nodaļā, bet no nākamās pirmdienas diemžēl šo pakalpojumu sniegšana būs jāatceļ. Lielāko daļu no šīm plānveida gultām esam spiesti pārprofilēt. Un personālu novirzīt Covid-19 pacientu ārstēšanai. Tas ir viens no bēdīgākajiem soļiem, kuru šodien mums nākas spert.

Tāpat mēs jau redzam, kādas ir sekas, ka šos pakalpojumus bijām spiesti atcelt vai ierobežot iepriekšējā vilnī. Līdz ar to šobrīd ir daudz lielāka pacientu plūsma, bez Covid-19 inficētajiem rindās ir arī cilvēki, kuri tā arī nesaņēma plānotos ārstniecības pakalpojumus iepriekšējā vilnī, vai tādi, kuriem vēl joprojām ir kādas Covid-19 infekcijas izraisītas komplikācijas. Tas viss rada papildu slogu slimnīcai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X