Mūsdienās plaši reklamē dažādas probiotikas kā uztura bagātinātājus, taču to, ka labvēlīgo baktēriju dienas devu iespējams uzņemt arī ar latviešu tik iecienītajiem skābētajiem kāpostiem, zina vien retais. Salīdzinot ar plaši izreklamētajiem un nebūt ne lētajiem preparātiem, šis veselībai vērtīgais produkts ir visiem pieejams par smiekla naudu, turklāt itin vienkārši pagatavojams arī mājas apstākļos.

Kāpēc ēdienkartē būtu ieteicams iekļaut skābētus kāpostus? Jo šis produkts satur ļoti daudz probiotiku - labvēlīgo baktēriju, kuru pozitīvā ietekme uz mūsu veselību ir nenovērtējama. Skābētos kāpostos ir arī salīdzinoši daudz C vitamīna, tādēļ produkts lieliski noder profilaksei pret saaukstēšanās slimībām un ir labs palīgs cīņā ar gripas vīrusu.

Pētījumā atklāts, ka

divas ēdamkarotes skābētu kāpostu satur vienu miljonu probiotisko baktēriju koloniju veidojošu vienību, kas ir cilvēkam pietiekama probiotiku dienas deva.

Turklāt skābēti kāposti satur ļoti daudzveidīgu labvēlīgo baktēriju spektru – pat vairākus simtus dažādu probiotisko baktēriju sugu, kamēr vienā uztura bagātinātājā ir vien dažas sugas.

Der atcerēties, ka veselības stiprināšanai vajadzētu izmantot tikai nepasterizētus skābētos kāpostus vai, vēl labāk, – pašam tos pagatavot.

Vai senču izmantotie ticējumi par kāpostu skābēšanu ir pamatoti? Kādas ir biežāk pieļautās kļūdas, tos skābējot mājas apstākļos? Cik daudz sāls un cukura pievienot? Un kādi knifiņi jāievēro izcilam rezultātam? Atbildes sniedz pašmāju lielražotāja SIA “Dimdiņi” pārstāve Kristīne Murjāne.

Tautas gudrības vēsta, ka kāposti, lai tie būtu kraukšķīgi un gardi, jāskābē noteiktā mēness fāzē. Vai šis ticējums ir pamatots?

Esam šo faktu savulaik vērojuši un mēģinājuši papētīt

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest