Otrā pasaules kara laikā Amerikas Savienoto Valstu gaisa spēki savos uzlidojumos mēdza izmantot pulcēšanās lidmašīnas (assembly/formation ships). Parasti tie bija vecāku modeļu lidaparāti, kuriem noņemts viss bruņojums, bet tā vietā izmantots pilnīgi atšķirīgs krāsojums un uzstādīti dažādu krāsu gaismas signāli.

Šādas lidmašīnas tika izmantotas, lai varētu ātrāk un precīzāk koordinēt uzbrukumus, neizmantojot radio sakarus, kurus varētu pārtvert pretinieks. Katram lidaparātam bija unikāls krāsojums, un ar atšķirīgu krāsu gaismas signāliem tie ziņoja sekojošajiem bumbvedējiem, kādā formējumā sagrupēties.

Kolīdz pārējie bumbvedēji bija sagrupējušies pareizajā ierindā, pulcēšanās lidmašīnas devās atpakaļ uz bāzi, uzbrukumā neiesaistoties, jo tālākajā kaujā no šiem lidaparātiem nebūtu pilnīgi nekādas jēgas. Šīs lidmašīnas mēdza dēvēt arī par Jūdas āžiem (Judas goat).

Jūdas āzis savukārt bija īpaši trenēts mājlops, kurus savulaik izmantoja dzīvnieku audzētāji. Tie bija apmācīti vest pārējo ganāmpulku uz kādu konkrētu galamērķi. Proti – trenētais bara līderis aplokā sapulcēja aiz sevis pārējo ganāmpulku un ieveda to kautuvē, kamēr pats tika no tās izlaists ārā sveikā, lai varētu darbu turpināt ar nākamo lopu baru.

Apzīmējumā, protams, ir nepārprotama atsauce uz Jēzus Kristus apustuli Jūdu Iskariotu, kurš senajā un populārajā teikā par 30 sudraba gabaliem nodeva Jēzu augstajiem priesteriem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X