Raksts oriģināli publicēts 2021. gada 18. oktobrī

Šodien aprit 113 gadi kopš Konstantīna Raudives dzimšanas, tāpēc būtu vietā atgādināt par nejaušu iemaldīšanos pasaulslavenā latviešu filozofa un parapsihologa piemiņas istabā Asūnes pagastā un mirušo balsu saklausīšanos līdz brīdim, kad jau paliek baisi.

2021. gada augusta sākums. Mūsu ceļojums pa Latgali uzņem apgriezienus. Nupat esam aizvadījuši asiņainu nakti pie Kapu ezera un dodamies dziļāk Latgalē. Diža plāna nav, ir daži objekti, kurus gribam apskatīt, daži ezeri, kuros nopeldēties, un daži kapi, kurus izmeklēt. Braucam, braucam, pēkšņi internetā izlasu kaut ko par Raudivi, uzlec karte, izrādās, esam Raudives dzimtajā Asūnes pagastā, pavisam tuvu vietai, kur viņš mācījies.

Vairāk nekā skaidrs, ka viss jāaplūko, jāizpēta, varbūt palaimēsies un dzirdēsim “Raudives balsis”. Iedomājos, hei, varbūt Raudive šepat arī apglabāts? Sanāktu jauna “Kapu detektīva” sērija. Braucam tālāk, piestājam pie kāda nama. Uz tā plāksnīte ar tekstu: “Šajā skolā savas mācību gaitas uzsācis pasaulslavens filozofs, rakstnieks, parapsihologs Konstantīns Raudive.” Skaidrs, ka uzreiz ejam iekšā, bet tur desmit izlietnes uzreiz priekšā. Skaidrs – jāmazgā rokas. Gaisā smaržo pēc skolas pusdienām, kaut kur dzirdama trauku šķiņdoņa, pēkšņi pa durvīm galvu izbāž pārsteigta sieviete. Sveicinām, prasām, kur ir Raudive. Sieviete groza galvu, par tādu viņai pirmā dzirdēšana. Tūliņ palīgā atskrien vēl viena sieviete priekšautā. Saka, ka ir dzirdējusi, uz mēles gala ir. Brīdi palauza galvu un atplaukst atvieglojumā. Nu kā tad! Tur augšā pa kāpnēm, tur laikam būs! Tūliņ no augšas nāk glābšana - Konstantīna Raudives kultūrvēsturiskā mantojuma centra vadītāja Laura Pauliņa.

Esam īstajā vietā, tiesa, dažas dienas par ātru, jo plānotā izstāde “Konstantīns Raudive - latvietis Eiropā” sāksies tikai 7. augustā. Kļūstam bēdīgi, tomēr Laura saka, ka izrādīšot lietas un vietas tāpat, lai tikai nākot augšā. Tūliņ mūs ieved tādā kā klasē jeb piemiņas istabā ''Asūnes skola''.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X