Pagājušajā nedēļā rakstīju par trim aspektiem, kam ir vērts pievērst uzmanību pieaugošo energoresursu cenu kontekstā: kuras intereses tiks pārstāvētas; kā mainīsies ģeopolitiskie izkārtojumi un kā inflācija ietekmēs virzību uz klimatneitralitāti. Ko par energoresursu cenu inflāciju domā komercbankas? Kādi varētu būt vēlamie atbalsta mehānismi Latvijas mājsaimniecībām, un vai varam sagaidīt izmaiņas monetārajā politikā? Turpinot aktualizēt šo tēmu Latvijā, TVNET uz sarunu aicināja Swedbank galveno ekonomisti Līvu Zorgenfreiju.

Inflācija atkal ir parādījusies ziņu virsrakstos un politiskajā dienaskārtībā. Arī Swedbank nesen publicēja ziņojumu, kurā ieskicēja energoresursu cenu pieauguma iemeslus, kā arī norādīja galvenos izaicinājumus. Vai iedzīvotājiem ir pamats uztraukties par cenu kāpumu enerģijas tirgos?

Pamats uztraukties droši vien ir, jo mēs redzam būtisku energoresursu cenu kāpumu Eiropā. Tiek prognozēts, ka paaugstinātas cenas saglabāsies visu ziemu, ja vien tā nebūs ļoti silta un situācija ar atjaunīgajiem resursiem izvērtīsies patērētājiem labvēlīga.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X