"Esam pamesti zem tanka," saka Liepājas Lēņu ielas 5 nama iedzīvotāji, un tas nav pārspīlējums. Vairāk nekā 14 ģimenēm ar bērniem līdz novembra beigām jāizvācas no dzīvokļiem, ko viņi līdz šim uzskatīja par saviem. Pēc tam, kad gada sākumā tika likvidēts uzņēmums, no kura cilvēki iegādājās dzīvokļus, un ēka nonāca pašvaldības īpašumā, izrādījās, ka viņi pirkuši virtuālus solījumus. Liepājas domē gadījumu raksturo kā bezprecedenta.

YouTube aizvien vēl griežas reklāmas rullītis, kurā tiek piedāvāti 1, 2, 3 un 4 istabu dzīvokļi Liepājā, Lēņu ielā 5. Piecstāvu jaunbūve atrodas padomju laikos celtu daudzdzīvokļu māju rajonā netālu no Dienvidu fortiem un slimnīcas. Lai gan ēka nav nodota ekspluatācijā, vairākos dzīvokļos cilvēki jau ievākušies. Mūs sagaida Ramona Aļeksejeva - viena no vismaz 14 mājas iedzīvotājiem, kas noslēguši līgumu ar SIA "Lēņu nams" par dzīvokļa iegādi. Pēc uzņēmuma likvidācijas, ēkai nonākot valsts un pēc tam pašvaldības īpašumā, viņai tāpat kā pārējiem telpas jāatbrīvo.

Kāpņu telpā gar sienām savilktas caurules, kāpnēm nav margu, karājas vadi. Vēlāk domē paskaidros, ka komunikācijas ēkā ierīkotas patvaļīgi. Kāpņu laukumiņos jaunas durvis - aiz tām kāds dzīvo. Vienas atveras, un mēs nonākam tikko izremontētā dzīvoklī gluži kā no interjera žurnāla. Ir vēsi, jo apkure nav pieslēgta. Pirms diviem gadiem trīsistabu dzīvokli sieviete pirkusi par 8 tūkstošiem eiro, remontā ieguldījusi kādus 15 tūkstošus. "Mēs nepadosimies, cīnīsimies līdz pēdējam, jo esam tik daudz ieguldījuši," viņa saka. Dzīvokļi nav ierakstīti zemesgrāmatā uz pircēju vārda - līdz ar to viņiem nepieder. Tomēr daļa iedzīvotāju, tostarp bērni, Lēņu ielā 5 - jaunbūvē, kas oficiāli pat nav sadalīta dzīvokļos, deklarējuši dzīvesvietu. Mums pievienojas citi mājas iedzīvotāji - viņi ir izmisumā. Stāsts, kas sākās ar lielām cerībām un apņēmību, ir pārvērties ļaunākajā murgā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X