Kādreiz populāro tūristu galamērķi bija iemīļojušas tādas starptautiskas zvaigznes kā Elizabete Teilore, Brižita Bardo un Pols Ņūmens un apmeklēja viesnīcas un restorānus, kas vēl joprojām slejas smilšainajās pludmalēs ar skatu uz vilinošajiem kristāltīrajiem ūdeņiem.

Varoša ir izbijis kūrorts un daļa no Famagustas pilsētas Kipras salas austrumu daļā. Tas atrodas Ziemeļkipras Turcijas Republikas teritorijā, netālu no robežas ar Kipras Republiku.

1974. gadā, kad sala tika sadalīta Kipras grieķu kontrolētajā dienvidu daļā un Kipras turku pārvaldītajā ziemeļu daļā, kur atrodas Varoša, savulaik rosīgais un krāšņais tūristu centrs kļuva par “spoku pilsētu” pēc tam, kad turku karaspēks norobežoja teritoriju no tās 17 000 grieķu valodā runājošajiem bijušajiem iedzīvotājiem.

Šo jautājumu ir risinājušas divas ANO Drošības padomes rezolūcijas. Rezolūcijā Nr. 550 1984. gadā teikts, ka padome „uzskata par nepieņemamiem cilvēku, kas nav tās iedzīvotāji, mēģinājumus apdzīvot jebkuru Varošas daļu, un aicina nodot šo teritoriju Apvienoto Nāciju Organizācijas administrācijai”. Šo nostāju vēlreiz apstiprināja 1992. gada rezolūcija 789.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X