Ir sācies pirmsvēlēšanu laiks. Ministru kabinets ir vienojies par budžeta likumprojektu un iesniedzis to Saeimas Budžeta komisijai, kas turpmāko mēnesi pavadīs diskusijās, kam piešķirt un kam nepiešķirt naudu. Šis process var šķist sauss un tehnokrātisks, piesātināts ar aprēķiniem un juridiska rakstura strīdiem. Tomēr reti kurš likumprojekts atklāj sabiedrības morālo nostāju un kopējo virzību labāk par ikgadējo budžetu. Tas ir savdabīgs sabiedrības spogulis, jo starp ciparu rindiņām var saredzēt, kas tai šķiet svarīgs un kas tiek aizmirsts.

Patlaban budžeta sarunas uzņem politiskos apgriezienus, bet tā izstrāde sākās jau vasarā. Katru gadu ministrijas izvērtē prioritātes un iesniedz sagatavotos priekšlikumus – kas drīzāk uzlūkojami kā lūgumi pēc naudas – Finanšu ministrijai un Pārresoru koordinācijas centram. Šogad pieprasījumu summa sasniegusi 1,7 miljardus eiro. Tiesa, ne visi lūgumi tiek apmierināti – aspekts, ko vēl iztirzāšu.

Kad Ministru kabinets ir panācis vienošanos par atbalstāmajiem pasākumiem, Finanšu ministrija atjauno aprēķinus un sagatavo gala lēmumu, ko vēlreiz apstiprina valdība. Tad finanšu ministrs ar savu jauno portfeli dodas uz Saeimu, lai sabiedrības vēlētie pārstāvji piešķirtu (vai nepiešķirtu) politisko atbalstu plānotajām finanšu plūsmām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X