Sagatavojot konstitucionālās tiesas lēmumu, kas faktiski noraida juridisko pamatu dalībai Eiropas Savienībā, Polijas valdošā partija “Likums un taisnīgums” (PiS) laikam beidzot būs uzņēmusies nepanesamu nastu. Lai kas arī notiktu tālāk, par valdības atrašanos uz plāna ledus, visticamāk, nāksies maksāt visiem poļiem.

Iedzīvotāju atbalsts Polijas dalībai Eiropas Savienībā (ES) šobrīd veido aptuveni 90%. Tas nozīmē, ka ES bauda demokrātisku mandātu, kas ir spēcīgāks par jebkuras Polijas valdības sasniegto kopš 1989.gada. Tas galvenokārt skaidrojams ar diviem faktoriem - nacionālo drošību un ekonomiku.

ES lielā mērā tiek uztverta kā garants Polijas neatkarībai, ko gadsimtiem ilgi apdraudējušas Krievijas imperiālās ambīcijas. Kad poļi redz Krievijas uzbrukumus Ukrainai, viņi redz savu likteni scenārijā, ja Polija nebūtu ES un NATO dalībvalsts.

Līdzīgā veidā poļi ļoti paļaujas uz ES arī ekonomiskās attīstības ziņā. 1989.gadā Ukrainā bija lielāks iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju nekā Polijā. Šobrīd Ukrainas IKP pēc pirktspējas paritātes uz vienu iedzīvotāju ir 13 060 ASV dolāri, bet Polijā tas ir 34 265 dolāri. Ja Polija būtu gājusi Ukrainas ceļu, tās ekonomika joprojām būtu tādā pašā līmenī, kāda tā bija 2001.gadā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X