Pirms 46 gadiem padomju lidotājs Viktors Beļenko ar jaunāko iznīcinātāju “MiG-25P” aizbēga uz Japānu, kā rezultātā Rietumu rīcībā nonāca tobrīd jaunākā PSRS militārā lidmašīna ar slepenu aprīkojumu. Pats Beļenko ieguva politisko patvērumu ASV, bet vēlāk arī pilsonību.

Beļenko sava lidojuma laikā imitējis lidmašīnas tehniskas problēmas. Atpalicis no otras lidmašīnas, Beļenko vadītais lidaparāts samazinājis augstumu līdz aptuveni 30 metriem un strauji uzņēmis kursu Japānas virzienā.

Lidošana tik zemu ļāva viņam izvairīties gan no PSRS, gan no Japānas radariem. Atrodoties virs Japānas, Beļenko lidmašīna palielināja augstumu līdz 6000 metriem, kā rezultātā viņu pamanīja Japānas pretgaisa aizsardzības spēki.

Sazināties ar padomju lidotāju Japānas pusei neizdevās, un lidmašīnas pārtveršanai gaisā pacēlās Japānas gaisa spēku iznīcinātāji. Tomēr Beļenko lidmašīna atkal strauji samazināja augstumu un pazuda no radaru ekrāniem.

Sākotnēji Beļenko plānoja piezemēties ASV armijas aviācijas bāzē Hokaido salā, tomēr šos plānus viņš mainīja, nolaižoties Hokaido salas Hakodates civilās aviācijas lidlaukā. Nolaišanās manevra laikā lidmašīna noskrēja no skrejceļa. Kad lidlaukā ieradās varasiestāžu pārstāvji, Beļenko nekavējoties pieprasīja politisko patvērumu ASV.

“Man bija nepieciešams ilgs laiks, lai izšķirtos. Galīgo lēmumu pieņēmu aptuveni mēnesi pirms bēgšanas. Kad to biju pieņēmis, es biju ļoti apmierināts ar sevi. Man bija sajūta, it kā es staigātu pa mākoņiem,” par 1976.gada notikumiem Beļenko 1996.gadā stāstīja intervijā žurnālam “Full Context”.

“Mērķa sasniegšanai man bija nepieciešami labi apstākļi Japānā un pilnas lidmašīnas degvielas tvertnes. Lai šie abi komponenti apvienotos, man nācās gaidīt aptuveni mēnesi. 1976.gada 6.septembrī viss nostājās savās vietās.”

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X