“Joprojām faktiski katru dienu notiek apšaudes. Tā ir vide, kurā cilvēki dzīvo ikdienā,” stāsta Evija Djatkoviča, kura nesen atgriezusies no konflikta skartā Donbasa reģiona Austrumukrainā. Viņa 10 dienas pavadīja, piedaloties starptautiskajā novērošanas misijā, un uzsver, ka “tur var redzēt, ka Krievijas agresijai ir reāla, fiziska forma”.

Neskatoties uz to, ka Austrumukraina kādu laiku pazudusi no ziņu virsrakstiem, jo formāli starp karojošajām pusēm iestājies pamiers, daudzi civiliedzīvotāji tur joprojām faktiski dzīvo aktīvā kara zonā. Donbasa reģions un tajā ietilpstošie Doņeckas un Luhanskas apgabali pie Ukrainas un Krievijas Austrumu robežas joprojām sadalīti divās zonās, kur vienu kontrolē Ukrainas bruņotie spēki, bet otru – prokrieviskie separātisti. Pa radio, kur spēcīgāku signālu raida Krievijas pusē uzstādītie torņi, skan aktīva propaganda par labu tam, ka reģionam jāpievienojas Krievijai. Pieredzētais Evijai atgādinājis, ka arī Latvijā, īpaši Latgalē, nav grūti iztēloties šādu baisu scenāriju.

Tādēļ arī raidījuma “Pasaule kabatā” ietvaros TVNET žurnāliste Linda Anna Dāldere iztaujāja Latvijas Ārpolitikas institūta un Rīgas Stradiņa universitātes pētnieci Eviju Djatkoviču par viņas pieredzēto Austrumukrainā (ar foto!) un gūtajiem secinājumiem – Ukraina joprojām pelnījusi starptautisko uzmanību, uz ko ļoti paļaujas arī konflikta zonā dzīvojošie iedzīvotāji.

Salikt konflikta puzles gabalus

Evija bija pirmā no Latvijas, kura piedalījās starptautiskā monitoringa misijā

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X