"Biju kā frī kartupeļi, kas nāk līdzi burgeram." KHL sezonas lielākais pārsteigums Jeļisejevs stāsta par karjeras līkločiem

Intervijas pirmā daļa
Nikolajs Jeļisejevs. Foto: Raimonds Volonts, "Dinamo Rīga"
Mārtiņš Kļavenieks
, TVNET sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Par Kontinentālās hokeja līgas (KHL) jaunās sezonas lielāko pārsteigumu un atklājumu kļuvis 27 gadus vecais Rīgas "Dinamo" uzbrucējs Nikolajs Jeļisejevs. Tas, ka viņam "ir iekšā", zināms jau vairākus gadus. Vien nācās gaidīt, kad "nāks ārā". Šīs sezonas 18 mačos Jeļisejevs jau guvis 10 vārtus, kas pārsteidzis pat daudzus rūdītus hokeja lietpratējus.

Nikolajs ir hokeja uzbrucējs ar labo nūjas satvērienu, kas allaž šajā sporta veidā bijis kas daudz retāk sastopams, nekā kreisā satvēriena spēlētāji. Viņš ir viens no par izteikti talantīgu uzskatītās 1994. gadā dzimušo Latvijas spēlētāju grupas. Viņa vienaudži ir Zemgus Girgensons, Teodors Bļugers, Elvis Merzļikins, Ivars Punnenovs, Edgars Kulda, Ņikita Jevpalovs, Roberts Lipsbergs.

Latvijas hokejā līdz šim bijušas vien trīs spēlētāju grupas, kas uzskatītas par izteikti talantīgām, no kurām gaidīja lielu pienesumu profesionāļu izskatā nākotnes vīru izlasei - tie ir 1972. gadā (Sandis Ozoliņš, Sergejs Žoltoks, Grigorijs Panteļejevs), 1994. gadā un 1997. gadā dzimušie (Rūdolfs Balcers, Kārlis Čukste, Mārtiņš Dzierkals, Kristaps Zīle, Kristiāns Rubīns, Eduards Tralmaks, Filips Buncis).

Jeļisejevs vienmēr tika uzskatīts par talantīgu, bet līdz šim profesionālajā hokejā sevi tā arī pilnvērtīgi nebija izdevies apliecināt. Pēdējās divas sezonas pirms pievienošanās Rīgas "Dinamo", Nikolajs spēlēja Latvijas čempionāta komandā "Olimp"/"Venta 2002". Un daudziem joprojām šķita, ka tas ir tālu no viņa spēju griestiem.

Pagājušās KHL sezonas izskaņā Jeļisejevs saņēma iespēju mēnesi pārstāvēt Rīgas "Dinamo", kad komanda jau bija zaudējusi visus sportiskos mērķus. Koļam 15 mači, vieni gūti vārti un viena rezultatīva piespēle, kaut iespēju gūt vārtus bija ļoti daudz.

Starpsezonā Jeļisejevs pagarināja līgumu ar "Dinamo", jo komandas ģenerālmenedžera asistents Guntars Paste ticēja, ka tehniskais uzbrucējs vēl var "atvērties". Izrādās, ka cerības nebija veltas, jo Nikolajs šobrīd ir Rīgas vienības rezultatīvākais spēlētājs (18 mačos viņam 10+3). Tas bija vairāk nekā labs pamats, lai dotos uz "Dinamo" treniņhalli Piņķos un parunātu ar Jeļisejevu par viņa ceļu lielajā hokejā.

KLIK: Esi viens no Latvijas hokeja talantīgās 1994. gada paaudzes. Ar kuriem tagad labi zināmiem hokejistiem spēlēji kopā bērnībā?

Nikolajs Jeļisejevs: No pašas bērnības bijām vienā komandā ar Edgaru Kuldu un Teodoru Bļugeru. Spēlējām BHS. Tolaik bieži spēlējām pret komandu, kurā bija Zemgus Girgensons. Tad viņi visi aizbrauca uz Ziemeļameriku. Es paliku Latvijā. Pāris gadus hokeja klubā "Rīga" vēl spēlēju kopā ar Kristapu Zīli, bet viņš ir trīs gadus jaunāks.

Vai tu pats bērnībā vai tīņa gados dzirdēji no treneriem kādu frāzi, ka esi talantīgs, tev ir potenciāls kļūt par profesionāli?

Nē, neviens man neko tādu neteica. Kāpēc bērnam ko tādu stāstīt? Ja viņam patīk hokejs, tad jāļauj spēlēt. Galvenais, lai ļauj spēlēt. Arī Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) laikos neviens neko tādu neteica. Principā, MHL tu jau esi profesionālis. Ir līgums, kaut kāda neliela atlīdzība. No 18 gadiem jau esi profesionālis, bet tikai no paša atkarīgs, cik tālu šajā profesionālajā ceļā tiksi.

Vai pusaudža gados tavs mērķis bija hokeju spēlēt profesionāli?

Vienmēr. Kā var ar hokeju nodarboties tikai kā ar hobiju? Tas taču nav nopietni (smejas). Ja tas nebūtu bijis mans mērķis, tad sen jau būtu metis mieru. Tagad slidotu kaut kur pavisam zemās līgās prieka pēc.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu