Apvērsums Sudānā, rīvēšanās saistībā ar Irānas kodolvienošanos un diskusijas par «Polexit». Šī nedēļa ārpolitikā ir bijusi notikumu pārpilna. Par to plašāk skaidrojošā apskatā.

Apvērsums Sudānā, rīvēšanās saistībā ar Irānas kodolvienošanos un diskusijas par «Polexit». Šī nedēļa ārpolitikā ir bijusi notikumiem pārpilna. Par to plašāk notikumu apskatā.

Attīstība Irānas kodoljautājuma risināšanā

Trešdien, 27. oktobrī, Irāna paziņoja, ka tā atgriezīsies pie kodolsarunām ar pārējām Kopējā visaptverošajā rīcības plānā (JCPOA) ietilpstošajām valstīm līdz novembra beigām. Precīzs datums tiks izziņots nākamās nedēļas laikā. Šis paziņojums tika izteikts pēc Irānas ārlietu ministra Ali Bageri tikšanās ar Vīnes sarunu galveno koordinatoru Enriki Moru.

Kāpēc šis notikums ir svarīgs?

Kopš šā gada aprīļa Austrijas galvaspilsētā Vīnē ir notikuši vairāki sarunu raudi, kuru mērķis ir bijis atjaunot augstāk minēto plānu, neformāli dēvētu arī par Irānas kodolvienošanos. Nezinātājam – šo vienošanos savulaik noslēdza ASV prezidents Baraks Obama, un tās mērķis ir liegt Irānai spēju iegūt kodolieročus apmaiņā pret tai piemēroto starptautisko sankciju atcelšanu. Šī vienošanās gan tika ārkārtīgi kritizēta gan no kareivīgāk noskaņotu ASV politiķu, gan arī ASV sabiedroto Tuvo Austrumu reģionā – Izraēlas un Saūda Arābijas puses.

Foto: EPA/Scanpix
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X