Ja gribas īstu un pamatīgu, bez piemaisījumiem, jāmeklē "Ķelmēnu" Rankas rupjmaizi, kas tapusi no rupjā maluma miltiem un nu jau daudzus gadus asociējas ar "kārtīgu rupjmaizi". Autogrāfs uz zilganzaļās etiķetes nav mārketinga triks - cepēja Ilze, Kristīne vai Zane patiešām ar rokām izmīcījusi katru kukulīti un izvadījusi to cauri "dzimšanas" procesam.

Uz "Ķelmēnu" maizes ceptuvi braucam no Jaunpiebalgas - viens pūtiens un esam klāt. Te, Rankas Gaujasrēveļos pašā Gaujas krastā top maize, kas lielpilsētas asfaltā un betonā iesprostotajiem liek uz mirkli atrauties no gadžetiem, lai iekostos īstā dzīvē. Mazais ciematiņš izrādās ar senu vēsturi.

Kur maize? Te taču ir Kartonfabrika! Pareizāk sakot, gaistošas atmiņas no papīra ražošanas. 19.gadsimta beigās te atradās vecas dzirnavas, ko sāka izmantot papes ražošanā. Padomju laikā bija Kartona fabrika, kas darbojās līdz gadu tūkstošu mijai, līdz pamazām izčākstēja, tāpat kā pārējā Latvijas papīra ražošana. Cerēju internetā atrast pamatīgu Katronfabrikas vēstures aprakstu, bet nekā - daži sausi fakti un viss. Tā, dragājot tikai uz priekšu, senie stāsti paliek neizstāstīti un aiziet kopā ar kādreizējiem fabrikas strādniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X