70.gadu padomju anekdote: Politbirojs atdzīvina Staļinu un jautā, ko darīt, lai cīnītos ar ekonomisko stagnāciju un vispārējo vilšanos komunisma ideālos. Staļins ierosina šādu plānu - vispirms jānošauj visi komunisti, bet pēc tam Kremlis jāpārkrāso zaļā krāsā. "Kāpēc zaļā?" jautā šokētie Politbiroja locekļi. Uz ko Staļins smaidot atbild: "Tā jau zināju, ka par pirmo daļu nekādu jautājumu nebūs."

Ņemot vērā to, kā mūsdienu Krievijā pieaug valsts sankcionēto represiju un spīdzināšanas biežums, šis joks nešķiet vairs nemaz tik absurds vai novecojis. 2021.gada martā veiktas aptaujas dati liecina, ka 52% respondentu baidās no tirānijas atgriešanās. Tas ir augstākais rādītājs visā pēcpadomju Krievijas vēsturē. Vēl pārsteidzošāks ir tas, ka Krievijas valdība tagad seko otrajam Staļina ieteikumam un padara Kremli zaļu.

Kremļa valdnieki pēkšņi sākusi runāt dekarbonizācijas valodā. 13.oktobrī prezidents Vladimirs Putins forumā "Krievijas enerģētikas nedēļa" paziņoja, ka Krievija izvirzījusi mērķi līdz 2060.gadam sasniegt oglekļneitralitāti - desmit gadus vēlāk nekā ASV un Eiropas Savienība, bet vienā laikā ar Ķīnu.

Tas ir nozīmīgs paziņojums, jo Krievija līdz šim vairījusies no ambiciozu klimata mērķu izvirzīšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X