Pavļuts: Šī ir tā krīze, par kuru brīdinājām jau iepriekš. Bet būs vēl sliktāk (13)

Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša/LETA
Juris Jurāns
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

"Grūtākais kara posms mums vēl ir priekšā," intervijā portālam TVNET atzīst veselības ministrs Daniels Pavļuts. Iztaujājām ministru par šī brīža situāciju Latvijas slimnīcās; ko varam gaidīt pēc 15.novembra, kad beigsies mājsēde; un kā ministrija izvērtēja 2022.gada veselības budžeta prioritātes.

Jūs teicāt, ka uz 15.novembri varēs redzēt hospitalizēto skaita samazinājumu, bet šobrīd vēl joprojām atrodamies iepriekš nepieredzētā krīzes situācijā. Stacionēto pacientu skaits slimnīcās ir pārsniedzis kritisko robežu, un faktiski notiek pacientu šķirošana, par kuru runāja jau septembra beigās. Piemēram, kāds ārsts savā Twitter kontā raksta "Stāsts iz slimnīcas. Ieved 28 gadus vecu puisi. Ventilators tika noņemts 57 gadus vecam pacientam un uzlikts jaunajam. Iznākumā nomira abi. Abi nevakcinēti. Kā justies mediķiem?" Kāds ir tas algoritms, pēc kura tiek novērtēti un faktiski šķiroti pacienti slimnīcās?

Jā, šis ir ļoti bēdīgs stāsts. Tas, ko es varu teikt, – vissmagākais slimnīcās ir tikai priekšā.

Trešdien slimnīcās atradās 1531 pacients, un mēs rēķināmies, ka tuvākajās pāris nedēļās skaits varētu pieaugt līdz pat 2500 vai vairāk. Mums tam ir jābūt gataviem. Tieši tagad nāku no sanāksmes, kur ar lielo un reģionālo slimnīcu vadītājiem pārskatījām esošo gultu skaitu tajās un pārrunājām iespējas šo skaitu palielināt.

Runājot par iekārtām, kas jūsu pieminētajā stāstā spēlē izšķirošo lomu, – mēs esam pieprasījuši starptautisko palīdzību un arī paši tās pērkam. Iekārtas jau šobrīd tiek izvadātas pa slimnīcām, līdz ar to būs lielākas iespējas palīdzēt cilvēkiem.

Bet runājot par šķirošanu… Tas savā ziņā sākās jau pirms kāda laika. Piemēram, neatliekamā medicīniskā palīdzība ļoti rūpīgi seko līdzi, kuros gadījumos braukt uz izsaukumiem un vest pacientus uz slimnīcu.

Šī ir tā krīze, par kuru brīdinājām jau pirms tam. Bet būs vēl sliktāk.

Vienlaikus šķirošanas algoritmus nosaka paši mediķi. Piemēram, man tur nav nekādas teikšanas. No ministrijas puses virzījām likumā pieļāvumu, ka vajadzības gadījumā mediķi to drīkst darīt un ka tas ir jādara atbilstoši starptautiskajām vadlīnijām. Tāpat to drīkst darīt tikai mediķi. Tas ir vienīgais, ko esam darījuši no ministrijas puses saistībā ar šiem algoritmiem, taču tas ir tikai pagaidu risinājums.

Kopumā tos algoritmus nosaka pēc Latvijas Ārstu biedrības un klīnisko universitātes slimnīcu speciālistu izstrādātajām vadlīnijām, kuras ministrijā formāli apstiprinājām. Tie dokumenti ir publiski, un ar tiem var iepazīties ikviens.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu