Ir 1997. gada 11. maijs. Pasaules šaha čempions Garijs Kasparovs, saķēris galvu, nervozi vēro šaha galdiņu viņa priekšā. Viņš izmisīgi pārdomā savu nākamo gājienu un groza galvu tā, it kā nespētu noticēt notiekošajam. Beidzot viņš veic gājienu, pieceļas kājās, atkāpjas no šaha galdiņa un paceļ rokas, apliecinot savu zaudējumu. Viņu šaha spēlē sakāva dators.

1996. gadā norisinājās pirmais šaha mačs starp Kasparovu un datoru “Deep Blue”. Visiem par pārsteigumu pirmo spēli uzvarēja dators. Pirmo reizi vēsturē šaha čempionu uzvarēja mašīna. Ja Kasparovs nebūtu tik aukstasinīgs, tad noteikti kristu panikā un zaudētu līdzsvaru savā spēlē. Par spīti zaudējumam šaha lielmeistars kontrolēja situāciju un spēja uzvarēt nākamajā spēlē.

Pēc gada Kasparovs atkal sēdās pie šaha galdiņa kopā ar “Deep Blue”. Datora radītāji paziņoja, ka programma tagad būs vēl labāk izstrādāta un sagatavota spēlei. Mačs šoreiz norisinājās Londonā, un šoreiz pirmo spēli uzvarēja Kasparovs. Nākamajās spēlēs notika kaut kas dīvains. Otrās spēles 44. gājienā “Deep Blue” pārsteidza pasaules čempionu.

Esot izdevīgā pozīcijā, dators karaļa figūriņu pabīdīja uz nepareizo pusi, atverot iespēju pretiniekam. Tā bija visai neparasta kļūda datoriem. Tomēr Karpovs izstājās no spēles, nepamanot, ka joprojām bija iespēja izspēlēt neizšķirtu. Par to viņš pamatīgi pārdzīvoja.

Pēc tam Kasparovs uzsāka spēlēt stilā, kas bija ievērojami atšķirīgs no viņa ierastā stila. Rezultātā 3. 4. un 5. spēle beidzās neizšķirti. 6. spēlē bija izšķirošā. Tajā Kasparovs parādīja sev neraksturīgu spēles stilu, tomēr tas nelīdzēja. Iespiests stūrī, viņš zaudēja cīņu un karu. Dators bija uzvarējis.

Izšķirošajā spēlē “Deep Blue” arī veica visai dīvainu lēmumu, proti, tas upurēja figūru ilgtermiņa ieguvumam. Tika uzskatīts, ka mašīnas neko tādu nespēj paveikt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X