Ar kādu vīrieti vislabāk radīt bērnu, lai nekļūtu par vientuļo māti! (1)

Foto: Shutterstock, TVNET kolāža
Elza Apkalne
CopyLinkedIn Draugiem X

Šobrīd pasaulē ir vairāk nekā 101,3 miljoni vientuļo māšu; saskaņā ar analītikas vietni “Gallup” katra astotā pasaules sieviete vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir neprecēta un viena audzina bērnus, jaunākus par 15 gadiem. Vairs nav kara laiki, lai aizbildinātos ar vīriešu krišanu kaujas laukā, un, lai bērnus radītu, vīrietim taču bija jāpiedalās, turklāt, ņemot vērā kontracepcijas iespējas, grūtniecības iestāšanos ir iespējams nepieļaut vai novērst laicīgi, ja ir šaubas par mīļākā nolūku nopietnību. Bet varbūt sievietes vienkārši neprot kritiski izvērtēt, ar kādu vīrieti vispareizāk būtu radīt bērnu?

“Eurostat” apkopotā statistika par Eiropas Savienību liecina, ka 2020. gadā visvairāk viena vecāka mājsaimniecību ar bērniem (attiecībā pret kopējo mājsaimniecību ar bērniem skaitu) starp visām Eiropas valstīm bija Zviedrijā - 34%, tālāk ar 29% sekoja Dānija, Igaunijā - 28%, Latvijā un Lietuvā - 25%, un 21% Francijā.

Vismazākais procents bija Horvātijā - tikai 5%, Rumānijā - 7%, Somijā - 8%, Grieķijā, Maltā, Slovākijā, Slovēnijā, Polijā un Spānijā - 9%.

Saskaņā ar “Finances Online” 2019. gada statistikas datiem, pasaules kontekstā valstis ar lielāko vientuļo vecāku skaitu ir Amerika, Apvienotā Karaliste, Santome un Prinsipi (salu valsts Gvinejas līcī pie Āfrikas krastiem) un Krievija. Savukārt vismazākais vientuļo vecāku procents ir novērojams Rietumāfrikas valstī Mali, Afganistānā un Turcijā.

Tautību ziņā visvairāk vientuļo vecāku Amerikā bija baltādainie, tiem sekoja latīņamerikāņu izcelsmes mātes un tēvi, tālāk afroamerikāņi, un vismazāk vientuļo vecāku ir starp aziātiem.

Savukārt pēc dzimuma pārliecinoši lielākais skaits vientuļo vecāku ir tieši sievietes - vientuļās mātes, kuru ģimenes, no finansiālā rakursa skatoties, ir pakļautas lielākam nabadzības riskam. Nacionālais Sieviešu tiesību centrs 2020. gadā publiskoja statistiku, ka viena vecāka ģimeņu ar bērniem, kuru galvenais apgādnieks ir neprecēta sieviete, nabadzības līmenis ir 31%, savukārt, ja vientuļais vecāks ir vīrietis, šis rādītājs samazinās uz pusi - līdz 15%, bet pilno ģimeņu ar bērniem nabadzības līmenis ir vien 5%.

Lai arī mūsdienās vientuļās mātes ir šķietami ierasta parādība un lielākajā daļā pasaules valstu netiek stigmatizētas kā dzimtas kauns un negods, tomēr ne velti pastāv teiciens, ka, lai izdaudzinātu bērnu, ir nepieciešamas vesels ciems. Pirmkārt jau vientuļajām mātēm ir grūtāk tikt galā ar finansiālo slogu, otrkārt, ir risks iedzīvoties depresijā pārmērīgā stresa dēļ.

Turklāt tas neietekmē tikai pašas sievietes - šīs grūtības izjūt arī atvases.

Kāpēc vīrieši aiziet no ģimenes un nepiedalās bērnu audzināšanā?

Statistika rāda, ka grūtniecība tikai retos gadījumos ir rūpīgi plānots un apsvērts solis - lielākā tiesa gadījumu notiek nejauši starp vīrieti un sievieti, kuru attiecības nav skaidri definētas un ir kaut kas vairāk par vienas nakts sakaru, bet ne gluži stabila laulība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu