Francijā šoku izraisījusi nesena aptauja, saskaņā ar kuru galēji labējais esejists un televīzijas komentētājs Ēriks Zemūrs šobrīd iegūtu 17% vēlētāju balsu Francijas prezidenta vēlēšanās. Viņš ierindotos otrajā vietā, apsteidzot Marinu Lepēnu no galēji labējās "Nacionālās frontes".

Zemūrs ir atpazīstams kopš 2000.gadiem, bieži parādoties televīzijā un publicējot savu sleju konservatīvajā laikrakstā "Le Figaro". Zemūrs ir ietekmīgs spēlētājs politiskajā spēlē, ko tagad cer destabilizēt, kaut gan pats komentāros par iespējamo kandidēšanu uz prezidenta amatu ir izvairīgs. Viņa politiskais megafons ir "CNews", ietekmīgs telekanāls, ko finansiāli atbalsta miljardieris Vinsents Bolorē. Lai gan "CNews" populārākās pārraides parasti nepiesaista vairāk par 800 000 skatītāju, pēdējo četru gadu laikā telekanāla auditorija ir četrkāršojusies. Tas tagad ieņem otro vietu starp Francijas skatītākajiem ziņu kanāliem, kas raida cauru diennakti.

Uzņēmuma biznesa modelis apvieno aktuālo ziņu atspoguļojumu ar komentāriem un debatēm, kurās vienkāršoti tiek pasniegti sarežģīti jautājumi, nereti pārstāvot arī galējas pozīcijas. "CNews" un Zemūra panākumu atslēga ir tāda, ka abi mācījušies no Donalda Trampa - jābūt ekstrēmam un provokatīvam. Piemēram, Zemūra nesenākais izgājiens bija aicinājums aizliegt "ārzemnieciskus" vārdus kā, piemēram, Muhameds.

Kaut arī Francijas galēji labēji jau pēdējos 30 gadus ir koncentrējušies uz tādiem tematiem kā islāms, imigrācija, neveiksmes izglītības jomā un pašu pasludinātais Francijas civilizācijas noriets, Zemūra ekstrēmistiskā retorika atkal izceļ tos priekšplānā. Vārds "ekstrēmistiskā" nav nekāds pārspīlējums - pēdējo gadu laikā Zemūrs divreiz ticis notiesāts par naida runu un musināšanu uz rasu vardarbību.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X