Valdība un darba devējs spiež; nelaidīs veikalā; "tikai bērnu dēļ"; lai normāli var aiziet pie ārsta; "bez sertifikāta jāiet mežabrāļos - dzīves nebūs"; "bez vakcīnas šito "zarazu" neapturēs"; "labprāt, ja dakteris piebrauc klāt". Šādi ir raksturīgākie iemesli, ko min Ludzas novada iedzīvotāji, kas nolēmuši tikt pie Covid-19 potes "tuvāk mājām" izbraukuma vakcinācijas laikā, kas intensīvi sākta Latgalē.

Vakcinācijas aptveres kartē Latgale iekrāsota blāvi dzeltena, kas nozīmē, ka reģionā ar vakcināciju nesokas - potējušies vien ap 30% iedzīvotāju. Lai redzētu, vai potēšanās, kā solīts, uzņem jaudu un ko par to domā iedzīvotāji, braucam no Rīgas gandrīz 300 km - uz attālajiem Ludzas novada pagastiem un ciemiem, kur katru dienu pagastmājā, feldšerpunktā vai kultūras namā ir iespēja tikt pie potes. Ludzas novads ir "saņēmies" - septembra sākumā vakcinēto īpatsvars bija 22,3%, bet novembris iesācies ar 33,5%.

Tuvojoties Ludzai, līdz šim vienmuļā, kā pankūka plakanā ainava sāk priecēt acis - gleznaini uzkalni un meži. Ņukšus var atpazīt pa lielu gabalu - pēc diviem smailiem baznīcas torņiem, kas duras debesīs. Viena no lielākajām koka baznīcām Latgalē ir nesen atjaunota un nokrāsota dzeltena. Draudze šajā pusē veidojusies jau 17.gadsimtā. Pagasts, kas no Rīgas ir "otrā pasaules malā", šķiet tīri žirgts - sakopts un darbīgs.

CopyLinkedIn Draugiem X