Pēdējo nedēļu laikā Eiropa atkal ir kļuvusi par Covid-19 pandēmijas globālo epicentru. Inficēšanās, hospitalizācijas un nāves gadījumu skaita pieaugums izgaismojis vienas konkrētas eiropiešu grupas - postkomunistisko austrumu - vilcināšanos vakcinēties. Kamēr Eiropas Savienībā (ES) pilnībā vakcinēti 75,6% iedzīvotāju, Bulgārijā to izdarījuši vien 26,2%, bet Rumānijā - 39,6%. Ārpus ES skaitļi ir vēl drūmāki. Pilnu vakcinācijas kursu izgājuši tikai 20,2% iedzīvotāju Ukrainā, savukārt Krievijā - 36,3%.

Kas kaiš Austrumeiropai? Īsi sakot - dezinformācija. Tā ir pāršalkusi reģionu. Un tas ir mantojums no pēcpadomju gadiem, kad noārdījās sabiedrības uzticēšanās valsts institūcijām. Covid-19 laikā postpadomju valstis savā varā pārņēmušas drudžainas sazvērestības teorijas.

Kāda ukraiņu ārste situāciju valstī nesen aprakstīja šādiem vārdiem: "Plaši tiek izplatīti izdomājumi, liekot cilvēkiem ticēt mikročipiem un ģenētiskajām mutācijām... Daži pareizticīgie priesteri atklāti un agresīvi aicinājuši nevakcinēties, un sociālajos tīklos čum un mudž visabsurdākās baumas. Ukraiņi ir iemācījušies neticēt nevienai no valdības iniciatīvām, un vakcinācija nav nekāds izņēmums."

Tagad, kad nāves gadījumu skaits pārsniedz iepriekšējos pīķus un bailes pieaug, vakcinācijas temps kļūst straujāks. Taču daudzās valstīs izplatīti ir arī viltus vakcinācijas sertifikāti vai PĶR testu rezultāti.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X