Būvējot Trešo reihu un uzbrūkot pasaulei, nacisti radīja un ticēja dažādām dīvainām un arī šausminošām teorijām. Viena no dīvainākajām visuma rašanās teorijām, kuru atbalstīja Hitlers un citi nacisti, bija pasaules ledus teorija (Welteislehre) jeb glaciālā kosmoloģija.

Šīs teorijas koncepta attīstītājs bija austriešu inženieris un izgudrotājs Hanss Herbigers. 1912. gadā izdotajā grāmatā viņš apgalvoja, ka ledus ir visu kosmisko notikumu un objektu pamatelements. Viņš rakstīja, ka visuma attīstību kontrolē ledus mēneši, ledus planētas un no ledus veidojies ēters.

Kā gan austriešu zinātnieks nonāca pie šādiem secinājumiem? Nevis ar zinātniskiem pētījumiem, bet gan ar vīzijas palīdzību. Proti, kādu dienu 1894. gadā Herbigers vēroja Mēnesi un pēkšņi nosprieda, ka tas sastāv no ledus. Kā gan citādi tas varētu būt tik spožs un apaļš? Vēlāk viņš redzēja sapni, kurā viņš peldēja kosmosā, vērojot pulksteņa pendeli, kas auga lielāks un lielāks, līdz notrūka.

“Es zināju, ka Ņūtons ir kļūdījies un Saules gravitācijas spēks beidz pastāvēt pēc attāluma, kas vienāds ar trīs attālumiem līdz Neptūnam,” rakstīja Herbigers.

Pēc tam viņš satika amatieru astronomu un skolotāju Filipu Fautu, kurš bija pazīstams ar savu uzzīmēto Mēness karti. Abi Mēness entuziasti meta kauliņus kopā, lai izskaidrotu pasaules ledus teoriju un sarakstīja grāmatu “Glaciālā kosmogonija” (Glazial-Kosmogonie), kas tika publicēta 1912. gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X