Pandēmija un mājsēde ne vienu vien pamudinājusi vairāk laika pavadīt virtuvē, buroties ap katliem un pannām, lai iepriecinātu sevi un mājiniekus ar ko garšīgu. Arī Abu Meri ģimene – ārsts gastroenterologs Hosams un Latvijas Televīzijas žurnāliste, “Rīta Panorāmas” vadītāja Linda ļāvušies gatavošanas maģijai, turklāt ar tādu aizrautību, ka gada laikā tapusi pavārgrāmata “Gatavo Linda un Hosams Abu Meri. 101 libāniešu ēdiens”. Jau pavisam drīz tā nonāks grāmatnīcu plauktos, bet lielā notikuma gaidās grāmatas autori TVNET lasītājiem sniedz ieskatu Libānas kulinārajās tradīcijās un piedāvā iecienītu libāniešu ēdienu receptes.

Libāna ir valsts ar ārkārtīgi bagātu vēsturi, pirmās liecības par iedzīvotājiem tās teritorijā atrodamas pirms 7000 gadiem. Tieši tikpat bagāta ir Libānas virtuve. Libānieši ceļ galdā daudz graudaugu, dārzeņu, jūras produktu un augļu. Lielā cieņā ir cāļa gaļa, bet vēsturiski, Otomaņu impērijai pārņemot Libānu, iedzīvotāju ikdienas ēdienkartē parādījās arvien vairāk sarkanās gaļas – teļa, liellopa un jēra. Libānas virtuve veidojusies, ietekmējoties arī no Romas impērijas laika, no grieķiem, persiešiem, arābiem, ēģiptiešiem – uzskaitījums ir garš un plašs, jo mazo Libānu ar tās zaļajām un auglīgajām ielejām arvien iekārojuši pasaules lielie un varenie.

Libānas virtuvē ir ievēroti Vidusjūras diētas principi, un tas, kā zināms, ir viens no veselīgākajiem ēšanas un dzīvesstila paradumu kopumiem:

regulāras fiziskās aktivitātes, sabalansēta ēdienkarte, arī pa kādam gardumam, jo vislabāk ir tad, kad viss ir līdzsvarā.

Lindas un Hosama topošajā grāmatā ir daudz ideju, kā dažādot savas ikdienas maltītes. Turklāt, ņemot vērā, ka Hosams ir ārsts gastroenterologs un savā ikdienas darbā, konsultējot pacientus, daudz stāsta arī par to, ko un kā pareizi ēst, lai justos labāk, katra ēdiena recepte ir papildināta ar viņa komentāru. Kā liecina nosaukums, grāmatā atradīsiet precīzi 101 libāniešu ēdiena recepti – gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem.

Foto: Lindas un Hosama Abu Meri privātais arhīvs

Nelielam ieskatam Hosams un Linda tikai TVNET lasītājiem piedāvā trīs viņu mājās bieži gatavotu libāniešu ēdienu receptes – jo trīs lietas ir labas lietas!

Baklažānu smēriņš (Baba ganoush)

"Kad mūsu viesi mēdz jautāt, rādot uz baba ganoush, kas tas tāds, un uzzina, ka tie ir baklažāni, parasti pirmā reakcija ir neviltots pārsteigums. Jo garšo krietni citādāk, nekā no baklažāniem tiek gaidīts."

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest