Olimpa kalns uz Marsa ir lielākais vulkāns Saules sistēmā. 22 kilometrus augstais kalns ir trīs reižu augstāks nekā Everests un, iespējams, reiz atkal izvirdīs.

Olimps ir veidojies kā vairoga tipa vulkāns, proti, tas radies, lavai lēni plūstot pāri vulkāna malām, nevis spēcīgi izšaujoties ārā. Rezultātā vulkāns izskatās plakans un lēzens. Vulkāna 85 kilometrus plato “muti” veido seši iebrukuši krāteri jeb kalderas. Magmai izplūstot no dobumiem zem kalderām (visticamāk, izvirduma rezultātā), dobumi iegruva, nespējot noturēt zemes smagumu virs tiem.

Ārējās vulkāna malas ieskauj klintis, kuras sasniedz pat 10 kilometru augstumu. Tās vien ir augstākas par Maunaloa vulkānu uz mūsu planētas. Olimpa pakājē savukārt ir dziļa ieplaka, ko veidojis vulkāns, ar savu svaru iespiežoties Marsa garozā.

Olimps ir relatīvi jauns vulkāns. Lai arī tā veidošanās prasījusi miljardiem gadu, tomēr daži vulkāna reģioni ir vien dažus miljonus gadu seni, kas Saules sistēmā nav ilgs laiks. Tieši tāpēc tiek uzskatīts, ka Olimps ir joprojām aktīvs vulkāns, kas, iespējams, reiz izvirdīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X