Kosmosa iekarošanai un kolonizēšanai pieņemoties spēkā un apmērā, piedāvājam ieskatīties 1970. gadu NASA zinātnieku un mākslinieku fantastiskajā iztēles lidojumā par to, kā nākotnē varētu izskatīties cilvēku apdzīvotas kosmosa kolonijas.

Ir skaidrs, ka nākotnes kosmosa kolonistiem nāksies saskarties ar daudzām problēmām un izaicinājumiem, to skaitā ārkārtīgi augstu radiācijas līmeni, kā arī mikrogravitācijas ietekmi uz organismu, psiholoģiskajiem izaicinājumiem, dzīvojot šaurās telpās, izolācijā, tālu, tālu prom no ģimenes, cilvēces un dzimtās planētas, rakstīts NASA mājaslapā.

Tomēr kosmosa kolonizācija nesīs ieguvumus, kuru vidū būs strauja arhitektūras dizaina attīstība, alternatīvā degviela un 3D drukas tehnoloģiju uzplaukums. Tas viss jau ar roku sasniedzamā nākotnē. Tomēr kosmosa kolonijas nav nekāds jaunums. Jau 1970. gados, kad kosmosa apguve bija uzņēmusi nebijušus apgriezienus, zinātnieki un mākslinieki centās iztēloties, kāda gan varētu izskatīties dzīve tur – melnajā tukšumā. 1975. gada vasarā NASA Eimsa pētniecības centrā Kalifornijā grupa zinātnieku fiziķa Džerarda O'Nīla vadībā centās iztēloties, kā izskatītos nākotnes kosmosa kolonijas.

Mērķis bija izveidot 10 tūkstošus cilvēku lielu koloniju kosmosā ar materiāliem, kas cilvēkiem pieejami 1970. gados. Bija plānots, ka šis projekts būs arī ienesīgs, proti, cilvēki no asteroīdiem iegūs dažādus derīgos izrakteņus, piemēram kobaltu, dzelzi, niķeli un platīnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X