Aiz Itālijas un Francijas jaunā divpusējā sadarbības līguma ir plaukstoša politiskā alianse, kas var izmainīt Eiropas Savienību un tās lomu pasaulē. Angelai Merkelei aizejot no Vācijas kancleres amata, visi skatieni Eiropā tagad koncentrējas uz Itālijas premjerministru Mario Dragi un Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Ja Itālijas un Francijas centieni vainagosies panākumiem, ietekmes centrs ES turpmāk pārvirzīsies uz dienvidiem un koncentrēsies uz lielāku Eiropas integrāciju. Šajā jautājumā Mario Dragi un Emanuels Makrons ir vienādās domās, ieskaitot arī būtisko jautājumu par Eiropas aizsardzību. Viņi abi ir pārliecināti par ES spēju rīkoties kā neatkarīgam militāram spēkam, tajā pašā laikā saglabājot pilnīgu uzticību saviem pienākumiem pret NATO.

Ņemot vērā ASV uzmanības pārvirzīšanos uz Āzijas un Klusā Okeāna reģionu, militāri spēcīga Eiropa ir tieši tas, kas ASV vajadzīgs.

Ķīnai kļūstot arvien agresīvākai, vienoti Eiropas aizsardzības spēki varētu palīdzēt aizpildīt stratēģiskos robus, ko rada NATO uzmanības pārorientēšanās Āzijas virzienā. Ir kļūdaini apgalvot, ka, uzmanību koncentrējot uz Āziju, ASV uzgriež muguru Eiropai. Lielāks atbalsts Eiropas militārajai neatkarībai nozīmē, ka NATO būs brīvākas rokas Ķīnas jautājuma risināšanai, jo Ķīna rada militārus draudus gan ASV, gan Eiropai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X