No "Rīgas sargiem" līdz svingeriem

Andreja Ēķa uzdzīve TV un kino
Foto: Publicitātes, TVNET kolāža
Ērika Šmeļkova
CopyDraugiem X Whatsapp

Galvu reibinošas kāzas, svingeru kaislības, narkomafijas aizkulises un tam klāt vēl pikants sekss – tā pašlaik radoši "plosās" režisors un producents Andrejs Ēķis. Tieši pandēmijas laiks kino, TV industrijai visā pasaulē ir piešķīlis vēl nepieredzētu jaudu, un Andrejs ir uzķēris šo vilni: pirmizrāde kino hita “Svingeri” ambiciozajai Krievijas versijai, oriģinālseriāli – "Perfektās kāzas", "Nebaidies ne ko kā". Un novembra beigās mūsu kinoteātros pirmizrāde arī seksīgajai komēdijai "Tabu"... tikai pieaugušajiem.

Mūsu saruna notiek režisora mājā Ķīpsalā - tajā pašā, kur pirms pāris gadiem tika filmēta komēdija "Klases salidojums" un kuras interjers patiesi mazliet atgādina kino paviljonu. Andrejs atvainojas, ka nav paspējis ieturēt pusdienas, un tālab pārceļamies pie lielā ģimenes galda, uz kura tiek uzlikta maize, atvērts krējuma trauciņš un paprāva kaste, no kuras tiek izpakota… nu īsta pistole. Es gan nojautu, ka diezin vai Andreja kuplais matu ērkulis būs manas dzīves pēdējais kadrs, bet: "Varbūt labāk nevicini man to verķi gar degunu!" "Tas mums seriāla "Nebaidies ne no kā" otrās sezonas filmēšanai Kostarikā. Pirmajai bija laba atsaucība, un tagad galvenā varoņa gaitas turpinās Latīņamerikā. Nupat tur bijām, lai veiktu priekšdarbus, un decembra sākumā jau dosimies filmēt," stāsta režisors. "Tā būs autentiska vide, spāniski runājoši aktieri, tie būs īsti džungļi, kur naktīs ir tik biedējošas skaņas – brr, sen neko tik šausmīgu nebiju piedzīvojis." Jāpiebilst, ka Andrejs kā puika tā arī visu intervijas laiku turpināja darboties ar šaujamajiem, bet vēlāk tika izvilkti arī nopietnāki stroķi - vairāki automāti, mierinot, ka tie esot kino rekvizīti - tā sakot, "nebaidies ne no kā". Runājot par šo seriālu, iespējams, ka tas ir režisora kinematogrāfiski viens no labākajiem darbiem un ierindojams starp veiksmīgākajiem pašmāju seriāliem. Tas ir šokējoši patiess stāsts par narkotiku kontrabandistu - Latvijā skandalozi slaveno Robertu Privertu, mēģinot izprast, kurā brīdī šim cilvēkam ir nojukušas robežas starp labo un ļauno. Turklāt "Nebaidies ne no kā" mūzikas autors komponists Rihards Zaļupe šogad tika nominēts ļoti prestižajai Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvai. Izcils panākums, un, kas zina, varbūt komponista vārds pievērsīs starptautisku mediju uzmanību arī pašam seriālam. Jāpiebilst, ka Rihards ir sacerējis arī asprātīgas muzikālas tēmas komēdijai "Tabu".

Andrej, kā tas nākas, ka savu kino producenta karjeru sāki ar patriotiskajiem "Rīgas sargi", "Sapņu komanda", varoņsāgu "Nameja gredzens", bet nu esi "nolaidies" līdz svingerotājiem, narkodīleriem, seksa pikantērijām un kāzu jampadračiem?

Katram cilvēkam ir savs personības attīstības ceļš, un filmas ar patriotisku vēstījumu bija mūsu sabiedrībai īstajā laikā un sasaucās ar manām tā brīža sajūtām. Tagad "Rīgas sargus" rāda vai ikkatros valsts svētkos un tās galvenie varoņi jau paspējuši folkrorizēties - gandrīz kā trīs musketieri. Kad tika pārdots mans projekts LNT, es uz visiem laikiem atvadījos no TV biznesa un nolēmu pievērsties tam, ko vienmēr biju vēlējies darīt. Mana lielā kaislība ir kino - ne tikai producēšana, bet izpausties un pilnveidoties arī kā režisoram. Varbūt atceries, mana pirmā filma bija "Ceļojums uz Tukumu" (1992).

Itin labs gabals ar Baibu Sipenieci galvenajā lomā.

Runājot par kino, es varēju darīt, kā pie mums ierasts - iesniegt savas idejas Nacionālajam Kino centram un tad cerēt uz finansējumu – iet tā saucamo soft money ceļu. Bet es izvēlējos citu - hard money ceļu, kas ir daudz riskantāks - patiesībā tā ir viena liela un traka avantūra. Bet es jau pēc savas dabas esmu piedzīvojumu meklētājs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu