Vēl pirms mēneša būtu tapis pozitīvs raksts par to, kā tūrisms un ceļošana beidzot redz gaismu tuneļa galā, Covid-19 ierobežojumi pakāpeniski tiek atcelti, valstis atveras, vismaz vakcinētajiem, nozare var atkal cerēt uz ienākumiem un jaunām darba vietām. Bet nē. Covid-19 turpina pārsteigt, un izskatās, ka turēs mūs neziņā vēl kādu laiku.

Jāsaka gan, ka tiem, kas ieklausās speciālistos, veselīgai skepsei par valstu atvēršanos tūrismam bija jābūt, jo kopš pandēmijas sākuma tika sludināts - vīruss mutē un, kas mūs sagaida pēc mēneša vai pat nedēļas, neviens nezina. Vakcīnas ir brīvi pieejamas rietumos, bet trūkst nabadzīgajās valstīs, kas, kā paredzēts, ir rezultējies ar jaunas, īpaši lipīgas un potenciāli arī vakcinētajiem bīstamas Covid-19 mutācijas B.1.1.529, dēvētas par omikronu, atklāšanu tieši Āfrikā, kur vakcinācijas aptvere ir ļoti zema. Izskatās, ka jaunā mutācija varētu izjaukt plānotos Ziemassvētku un Jaunā gada ceļojumus, sagraujot cerēto pieaugumu 2021. gada ienākumos un statistikā. Pozitīvais skatījums uz ceļojumu un tūrisma nozari 2022. gadam, iespējams, kļūs daudz piesardzīgāks.

Bez jaunās Covid-19 mutācijas pēdējās nedēļās novērojams saslimstības ar Covid-19 straujš kāpums pat valstīs ar augstu vakcinācijas aptveri. Un, lai gan mirstība nepiedzīvo tādu kāpumu kā iepriekšējos Covid-19 viļņos, valstis, īpaši Eiropā, spiestas atkal ieviest ierobežojumus un pat lokdaunu, lai nepārslogotu medicīnas sistēmu. Šobrīd pilnīgs lokdauns Eiropā ir tikai Austrijā, bet pakāpeniski atgriežas ierobežojumi, piemēram, Nīderlandē un Beļģijā. Tikmēr Lielbritānijā, neskatoties uz kritiku, jaunās mutācijas izplatība nav likusi aizvērt robežu tūristiem, bet ir atjaunotas Covid-19 pārbaudes, karantīna un masku nēsāšana publiskās vietās. Savukārt Vācija apsver ieviest lokdaunu, bet Ņujorkas štats ASV nupat izsludinājis ārkārtas stāvokli, gatavojoties Covid-19 skaita straujam pieaugumam pēc Pateicības dienas svētkiem. Tikmēr Izraēla pēc omikrona konstatēšanas ieceļotājiem, neskatoties uz augsto balstvakcīnas aptveri, no šīs nedēļas ir lēmusi aizvērt robežu tūristiem vismaz līdz 13. decembrim. Ķīnas varas iestādes, dzirdot par jauno mutāciju, visdrīzāk kož pirkstos, baidoties no jebkāda apdraudējuma 2022. gada Pekinas Olimpiskajām spēlēm. Šobrīd pieejamā informācija liecina tikai vienu – pirkt ceļojumu tuvākajām nedēļām ir neprāts. Informācija par ierobežojumiem mainās burtiski katru dienu, un nebūs pārsteigums, ja uz Ziemassvētkiem daļu valstu atkal attapsies lokdaunā, jo jaunā mutācija jau konstatēta Āfrikas valstīs, Honkongā, Lielbritānijā, Izraēlā, Beļģijā, Nīderlandē, Čehijā, Vācijā u.c. Tas nozīmē, ka zaudējumi ceļojumu un tūrisma nozarē turpināsies.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X