2017. gada 15. septembrī savā pēdējā misijā devās Saturna sistēmas izpētes zonde “Cassini”. Tās pēdējais uzdevums bija vienkāršs un reizē dramatisks – sadegt Saturna atmosfērā, pirms tam savācot pēc iespējas vairāk informācijas. Zondes datori īsi pirms savas nāves nesaprata, kas notiek, un centās saglābt situāciju. Tas neizdevās. Izdevās cilvēka iecerētais “Lielais fināls”.

Zondei krītot aizvien dziļāk un dziļāk Saturna atmosfērā, palielinājās turbulence. Lai arī atmosfēra joprojām bija ļoti retināta – 1900 kilometru augstumā virs mākoņu galotnēm -, “Cassini” sāka lēnām atmuguriski rotēt. Rezultātā iedarbojās zondes dzinēji, cenšoties rotāciju apturēt. Dzinējs darbojās ar aizvien pieaugošu spēku.

“Cassini” šajā episkajā cīņā izdevās izdzīvot 91 sekundi. Pēdējās astoņas sekundes tā apmetās otrādi, un beigu beigās sakari ar zondi pazuda. Misija bija galā, zondei sadegot Saturna atmosfērā.

Tomēr kādā brīdī šķita, ka zonde cenšas atgūt sakarus ar Zemi, jo pēkšņi uzplaiksnīja radiosignāli. Tomēr tad zonde apklusa uz visiem laikiem.

Protams, sakaru atgūšana nevarētu notikt. Zondei nebija iespējas izdzīvot kritienā. Tas viss arī tā bija paredzēts. Informācija, ko zonde ieguva savas dzīves laikā un pat pēdējos dzīves mirkļos, ir nenovērtējama un ārkārtīgi noderīga nākotnes misijām, vēstīts vietnē “Earth Sky”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X