Novembra nogalē Vācijas parlamentā ievēlētās partijas beidzot panāca vienošanos par koalīcijas līgumu – tas vēsta, kāds būs jaunās valdības sastāvs un politiskā programma pēc tam, kad noslēgsies 16 gadus ilgusī Angelas Merkeles vadība. Ņemot vērā, ka Merkeles kristīgo demokrātu partija jaunajā valdībā nemaz netiks pārstāvēta, kādas būtiskas pārmaiņas varam sagaidīt no progresīvās “luksofora” koalīcijas?

Šonedēļ Vācijas parlamentā gaidāms balsojums, kas apstiprinās amatā jauno valdību, noslēdzot Angelas Merkeles ēru Vācijas kancleres amatā. Trīs parlamentā ievēlētās partijas – sociāldemokrāti (SPD), Zaļā partija un Brīvo demokrātu partija (FDP) jau divus mēnešus vedrisina sarunas par koalīcijas veidošanu, un pirms divām nedēļām nāca klajā ar vienošanos. Šodien vēl gaidāms Zaļo partijas balsojuma rezultāts, taču paredzams, ka šonedēļ Bundestāgs varēs lemt par jaunās (pēc partiju krāsām iesauktās) “luksofora” valdības apstiprināšanu amatā. Merkeles vietā gatavs stāties sociāldemokrātu partijas vadītājs Olafs Šolcs.

Kā vēsta vācu mediji, ja jaunās koalīcijas vienošanās tiks pieņemta, tad sociāldemokrātu partijas pārraudzībā papildus valdības vadītāja krēslam nonāks iekšlietu, darba lietu, aizsardzības un veselības ministrija. Zaļās partijas pārstāvji ieņems ārlietu, ekonomikas, ģimenes lietu, vides aizsardzības, kā arī lauksaimniecības ministru krēslus, savukārt liberāļi – transporta, finanšu, izglītības un tieslietu ministriju.

Koalīcijas līguma sarunas ilga aptuveni mēnesi, kā laikā bija jāpanāk kompromiss virknē jautājumu, īpaši ņemot vērā, ka labēji orientētie brīvie demokrāti jeb liberāļi daudzos jautājumos ieņem atšķirīgu nostāju no kreisi centriskajiem sociāldemokrātiem un zaļajiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X