Cilvēku kauli no indiāņu apbedījumiem, 4000 gadu seni vēstures artefakti, Minu dinastijas vāze - tie ir daži no apmēram 42 000 priekšmetu, kas glabājās kādā lauku īpašumā Indiānas štatā. Tos bija sakrājis deviņdesmitgadīgs arheologs amatieris, kuru daži dēvē par "īsto Indianu Džonsu", bet citi lieto mazāk glaimojošu apzīmējumu: aktīvākais kapu izlaupītājs ASV vēsturē.

Pirms diviem gadiem Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Zagto mākslas objektu programma publiskoja fotogrāfijas no Dona Millera nelikumīgi savāktās kolekcijas, cerot artefaktus atgriezt izcelsmes valstīm

2013.gadā FIB saņēma anonīmu ziņojumu par Milleru un viņa aizdomīgo kolekciju, kurā bija arī galvaskausi, kauli un veseli cilvēku skeleti. Sākumā FIB uz informāciju raudzījās skeptiski, jo ziņotājs stāstīja par tūkstošiem, varbūt pat simtiem tūkstošu dažādu priekšmetu. Bija grūti noticēt, ka kāds amatieris ar interesi par arheoloģiju savās mājās varētu būt savācis kolekciju, kuras priekšā nobāl pat lieli muzeji. Taču, lai cik neticami, tā tomēr izrādījās taisnība.

Personība ar raibu pagātni

Izrādījās, ka Dons Millers FIB redzeslokā nonācis jau pirms vairākiem gadiem saistībā ar ziņojumu, ka viņš glabājot priekšmetus, kas atgādina kodolieroču detaļas. FIB aģenti tādas pie Millera neatrada, toties uzgāja noplicinātu urānu un grafītu - kā apgalvoja Millers, tie esot nākuši no ASV pirmā kodolreaktora. Urāns tika konfiscēts, bet vēstures artefaktu kolekcija aģentiem tobrīd nešķita tālākas izpētes vērta. Tā atskaitē tika pieminēta tikai garāmejot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X