Ķīna un Krievija visu pandēmijas laiku aktīvi izplatījušas dezinformāciju un propagandu par Covid-19 izcelsmi, neapstiprinātām ārstēšanās metodēm un vakcīnu efektivitāti. Šī dezinformācija tiek izplatīta nevis pašu valstīs, bet gan Rietumos, un tas tiek darīts ar mērķi sēt neuzticību Rietumu valdībām un piesaistīt jaunas auditorijas Ķīnas un Krievijas pasaules skatījumam.

Krievijas un Ķīnas valsts dezinformācijas kampaņas analizējis Vašingtonā bāzētais Eiropas Politikas analīzes centrs (CEPA). Lai arī Ķīnai un Krievijai bijusi centrāla loma Covid-19 dezinformācijas un ar pandēmiju saistītas propagandas izplatīšanā pasaulē, abas valstis izmantojušas lielākoties atšķirīgas stratēģijas. Pēdējā laikā gan abas valstis sākušas aizņemties elementus viena no otras kampaņas, kā arī izplatīt otras puses naratīvu.

Ķīna savā kampaņā mobilizējusi valsts medijus, sociālo tīklu platformas, valsts amatpersonas, lai pārliecinātu pasauli, ka to nevajadzētu vainot Covid-19 pandēmijas sākšanā un ka tā ir visefektīvākais globālais partneris epidēmijas apkarošanā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X