Lai arī ASV izlūkdienesti brīdina, ka Krievija pulcē karaspēku jaunam iebrukumam Ukrainā, ASV tajā pašā laikā ļaujas kārdinājumam uzskatīt, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins no vārdiem pie darbiem tā arī nepāries un šo riskanto soli nespers. Tomēr apstākļos, kad autoritāram līderim ir maz labu izvēļu varas saglabāšanai, risku novērtējums mainās.

Vladimirs Putins šobrīd noteikti domā par saviem mazajiem un veiksmīgajiem kariem – 2008.gadā Gruzijā un 2014.gadā Krimā - kuru rezultātā viņa reitings sasniedza rekordaugstu līmeni. Kopš tā laika Putina popularitāte ir dramatiski samazinājusies, sabiedrības neapmierinātība aug, bet Putins izvērsis represijas tādā apjomā, kāds pēdējo reizi pieredzēts laikā, kad pie varas (no 1982. līdz 1984. gadam) bija Putina varonis Jurijs Andropovs.

Lai attaisnotu arvien pieaugošās represijas, arī Kremļa propaganda sasniegusi apmērus, kas nebija pieredzēti kopš Padomju Savienības laikiem. Tomēr pret Rietumiem vērsts naratīvs valsts medijos nepārliecinās iedzīvotājus atkal atbalstīt Putinu. Tāpēc viņam atkal vajadzīgs uzvaru nesošs karš. Tā kā Krievijai plaša mēroga karā pret Rietumiem nebūtu nekādu izredžu, Putinam vajadzīgs daudz ierobežotāks konflikts.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X