Ar Jāni Kreili, kurš savulaik emigrējis uz ASV  un pēcāk atgriezies Latvijā, sarunājāmies īsi pirms valsts svētkiem. Abi visnotaļ “noķērām” svētku sajūtu, tomēr mūsu saruna izvērtās arī atklāta un abi guvām vairākas atziņas. Jānis spriež, ka latvieši diži neatšķiras no citām Eiropas tautām – mums ir tieši tādas pašas sabiedrības debates, sķelšanās, bet tā visa procesā notiek attīstība.

Jānis ārzemēs pavadījis 9 gadus. Tagad viņš ir ceļā uz savu uzņēmumu, izveidojis kustību reemigrējušiem latviešiem un veido starptautiskās vides "garšu" tepat, Latvijā. Par savu aizbraukšanu viņš stāsta tā – ar koferi sānā un "giču" [ģitāru] uz pleca brauca studēt uz štatiem.

Viņš uz ārzemēm devās studēt uzreiz pēc vidusskolas. Kā pats Jānis saka: "Nezinu, vai tā bija drosme. Es nekad nebiju bijis ASV, nebiju daudz ceļojis, nācu no ļoti vienkāršas ģimenes, nebijām ļoti turīgi. Vienkārši lecu iekšā avantūrā un braucu uz ASV." Tur viņš studēja Pensilvānijas universitātē, pēcāk strādāja starptautiskā kompānijā naftas un dabasgāzes nozarē un vēl devās atpakaļ uz ASV, lai mācītos maģistrantūrā. Darba dēļ viņš ik pēc pusgada dzīvoja citā vietā. Pati kompānija bāzējās Turcijā un Dubaijā, tomēr Jānis stāsta, ka padzīvojis kā ASV, Eiropā, tā arī Āfrikā – Nigērijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X