Teju katrs septītais TVNET lasītājs neapzinās, cik bīstami var būt ēst nepareizi apstrādātu pārtiku. Kamēr produktu kvalitāte tiek kontrolēta ar likumu, daudzi ēdinātāji un pārtikas ražotāji strādā bez uzraugošās iestādes - Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) - atzinuma jeb darbojas "pelēkajā zonā". Kā tas ir iespējams un kurš par to ir atbildīgs?

Cik bīstama ir nepareizi apstrādāta pārtika?

Kā norāda BIOR institūta patoloģijas grupas vadītāja Gunita Deksne, neapstrādāta pārtika var būt ļoti bīstama cilvēka veselībai. "Nepareizi vai nepilnvērtīgi apstrādātos pārtikas produktos var atrasties dažādi mikroorganismi vai parazīti, kuri var nonākt cilvēka ķermenī pēc pārtikas uzņemšanas." Deksne min, ka Latvijā visbiežāk sastopami divi mikroorganismi - trihinella un toksoplazma.

"Trihinella ir parazīts, kas visbiežāk atrodams meža zvēru gaļā. Piemēram, Latvijas mežacūkās šis parazīts sastopams aptuveni 0,5% gadījumu, kas it kā ir maz, bet kopumā uz Eiropas fona tas ir augsts procents," norāda eksperte. Viņa pauž, ka trihinellas ir bīstamas veselībai, jo var gadiem ilgi parazitēt cilvēka muskuļos.

"Kamēr trihinellas nav nokļuvušas muskuļos, ir salīdzinoši viegli ārstēt, taču, ja parazītam ir izdevies nokļūt līdz muskuļiem, tad no tā atbrīvoties var būt ļoti sarežģīti," norāda zinātniece.

Šādu parazītu klātbūtne organismā var ierosināt spēcīgas muskuļu sāpes pat pie mazākās noslodzes. Eksperte arī norāda, ka nav jāuztraucas, ja cilvēks iegādājas meža dzīvnieku gaļu sertificētos un atzītos veikalos, jo šī gaļa tiek laboratoriski pārbaudīta - to nosaka gan Eiropas Savienības, gan Latvijas likumi. Savukārt ja pārtikas ražotājs nav reģistrēts PVD, pircējs nevar būt drošs, vai gaļa tiešām ir tikusi pienācīgi apstrādāta un pārbaudīta.

Arī no toksoplazmozes iespējams izvairīties, tikai pareizi apstrādājot pārtikas produktus. "Latvijā kopumā toksoplazmas sastopamas aptuveni 50% Latvijas iedzīvotājiem. Tā kā veseliem cilvēkiem tās neierosina saslimšanu, tad lielākā daļa nemaz nezina, ka dzīvo kopā ar šo parazītu," norāda Deksne. Zinātniece arī uzsver, ka izvairīšanās no taksoplazmozes ir katra iedzīvotāja paša atbildība, piemēram, vienmēr mazgājot augļus un dārzeņus pirms ēšanas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X