Pēc Krievijas 2014.gada iebrukuma Ukrainā parādījās dažādas versijas par to, kāpēc Vladimirs Putins izšķīrās par šādu rīcību. Imperiālistiskas ambīcijas? Ukrainas novirzīšana no eiropeiskā kursa? Impulsīva pārrēķināšanās? Skaidra atbilde tā arī netika atrasta. Tagad, kad Ukrainas un rietumvalstu valdības brīdina par Krievijas karavīru un militārā aprīkojuma koncentrēšanu pie Ukrainas robežām un jauna iebrukuma iespējamību, atkal tiek meklēta atbilde uz jautājumu - ko grib Putins?

Kopš rudens Ukraina un tās Rietumu sabiedrotie ceļ trauksmi par vērienīgu Krievijas militārās tehnikas un karavīru koncentrēšanu pie Ukrainas robežām. ASV izlūkdienesti pieļauj scenāriju, ka Krievija nākamgad pret Ukrainu varētu vērst uzbrukumu, kurā būtu iesaistīti līdz 175 000 karavīru. Krievija noliedz, ka plānotu uzbrukumu un apsūdz Ukrainu un ASV mēģinājumos destabilizēt situāciju, taču vienlaikus Krievijas retorika kļūst arvien agresīvāka. Eiropas Savienība (ES) tikmēr spriež par jaunām ekonomiskajām sankcijām kā atturēšanas rīku.

Četras versijas

Viena no versijām ir tāda, ka militāro spēku koncentrēšana pie Ukrainas robežām ir tikai ieroču žvadzināšana ar mērķi izspiest no NATO garantijas, ka Ukraina aliansē netiks uzņemta.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X