Novembra beigās Vīnē atsāktās sarunas par Irānas kodolvienošanās (JCPOA) atjaunošanu nav vainagojušās panākumiem, un vēl pirms pusotras nedēļas šķita, ka sūtņi tūlīt padosies, atstājot Irānu teju brīvām rokām izgatavot kodolieročus draudīgi ātrā laikā. Taču pagājušajā nedēļā sarunās atkal šķietami pavīdēja cerību stariņš. Savu komentāru par sarunu progresu, īpaši no Irānas skatupunkta, portālam TVNET sniedza Irānas pētnieks Ali Fatolla Nedžads.

Pēc piecu mēnešu pārtraukuma, kas iestājās ar Irānas jaunā prezidenta Ebrahima Raisi stāšanos amatā, diplomāti Vīnē atkal sēdās pie sarunu galda, lai risinātu saspīlējumu jautājumā par Irānas kodolprogrammu. Tagad sarunas tika atsāktas, Irānai iesniedzot diplomātu izskatīšanai divus jaunus priekšlikumu dokumentus – par sankciju atcelšanu un kodolprogrammas ierobežošanu – un uzsverot, ka līdz šim pret to spēkā esošās sankcijas ir pretlikumīgas un negodīgas.

Tomēr rietumvalstis šos jaunos priekšlikumus atkal novērtēja kā nenopietnus un nepieņemamus, tāpēc šī septītā sarunu raunda beigās diplomāti pat apsvēra iespēju, ka kāda no pusēm sarunas pametīs pavisam. Priekšlikumos tika pieprasīts atcelt vairāk sankciju, nekā tika apspriests iepriekšējos sarunu raundos ar Irānas bijušo prezidentu Rohani, kā arī sniegt garantijas, ka nākotnē nevarētu atkārtoties Trampa laika izdarības, proti, ASV izstāšanās no vienošanās un atgriešanās pie sankcijām.

Gaidot, ka sarunas Vīnē izgāzīsies, Izraēla jau gatavoja savas raķetes, un ASV prezidents Džo Baidens brīdināja savu komandu būt gatavībā scenārijam, kad jāievieš papildu soda mēri Irānai. Pagājušonedēļ atkal šķietami pavīdēja kāds cerību stariņš – Eiropas diplomāti paziņoja, ka Irāna mazliet mainījusi nostāju un gatava turpināt to kompromisu apspriešanu, ko panāca iepriekšējā prezidenta vadībā. Tajā pašā laikā Irāna savos medijos stāsta pavisam citu stāstu.

Kā skaidro Nedžads, “Irānai nav nekāda loģiska iemesla tagad piekrist

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X