Pirmais iespaids par Kabulu rodas jau lidostā. Vēl augustā, kad ASV un citu valstu spēki atstāja Afganistānu un Kabula nonāca "Taliban" rokās, tā bija humānas traģēdijas vieta. Tagad lidosta ir drošības pārbaužu, kontrolpunktu un sarežģītu satiksmes shēmu labirints.

Laikraksta "Postimees" reportāžas no Afganistānas turpmākajās nedēļās lasi tiešsaistes žurnālā Klik!

Tikko bijām izkāpuši no lidmašīnas, kāds vīrietis piedāvāja mūsu vietā aizpildīt veidlapas un parādīt, kur jāiet. Viņš teica, ka strādājot lidostā, un par palīdzību uzstājīgi prasīja desmit ASV dolārus, jo algu neesot saņēmis kopš augusta.

Mūsu palīgs norādīja, ka valsts sektorā algas netiekot maksātas kopš Afganistānas nonākšanas talibu rokās. Palīdzot ārzemniekiem lidostā, var nedaudz nopelnīt. Es piedāvāju piecus eiro, taču viņš atteicās - neesot iespējas tos samainīt.

"Ariana Afghan Airlines" reisā no Dubaijas bez mums bija tikai viens cits ārvalstnieks.

Nebeidzamā gaidīšana jeb "Taliban" birokrātija

Nebija viegli iegūt vajadzīgo akreditāciju savam darbam - daudz laika nācās pavadīt Kabulas iestāžu gaiteņos. Lielāko daļu no tā aizvadījām gaidot, kā jau tas Austrumos pieņemts.

Visilgāk bija jāgaida rindā pie nu jau slavenā "Taliban" runasvīra Zabihullas Mudžahida. Par spīti pieticīgajam amata nosaukumam - informācijas un kultūras viceministrs -, viņam ir liela neformālā ietekme. Mums teica - ja nu kāds var atrisināt jūsu problēmu, tad tas ir Mudžahids.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X