Parunāsim par sievietēm. Tas ir pirmais jautājums, par ko rietumnieki sāka domāt pēc "Taliban" nākšanas pie varas Afganistānā. Iespējams, tas prātus nodarbināja pat vēl vairāk nekā bažas, ka Afganistāna atkal varētu kļūt par terorisma šūpuli.

Kāds iespaids rodas, pastaigājoties pa Kabulas ielām? Tur var redzēt pat pārsteidzoši daudz sieviešu. Pirms ierašanās Afganistānā man bija radies iespaids, ka "Taliban" pavēlējuši visām sievietēm palikt mājās. Rādās, ka tā nav.

Atšķirībā no iepriekšējās reizes, kad "Taliban" bija pie varas Afganistānā, šoreiz sievietēm ļauts strādāt par skolotājām un ārstēm. Skolas un slimnīcas vairs netiek slēgtas tikai tāpēc, ka lielākā daļa šajās profesijās strādājošo ir sievietes. Jāpiebilst gan, ka pašlaik Kabulā un citviet Afganistānā skolās mācības nenotiek kā jau katru gadu ziemas sezonā, kas ilgst no decembra līdz martam, jo skolās nav apkures. Džalalabadā, kur laika apstākļi ir patīkamāki (piemēram, šodien ēnā bija +18 grādi), visas skolas strādā.

Taču "Taliban" aizraidīja mājās sievietes, kuras strādāja valsts iestādēs. Vienu dienu mums bija jāiegriežas Kabulas domes tūrisma un kultūras departamentā. Pirms "Taliban" nākšanas pie varas tur strādāja 40 sievietes, bet tagad viņas visas sēž mājās. Mums stāstīja, ka viņas strādājot no mājām, tomēr man grūti noticēt, ka attālinātais darbs šeit ir iespējams. Ne tāpēc, ka Kabulā nebūtu interneta - tas ir pat diezgan ātrs -, bet tūrisma departamentā neredz sevišķi daudz datoru. Lielākoties joprojām tiek strādāts ar papīriem un dokumentu mapēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X