Apēst 76 hotdogus desmit minūtēs? Iespējams, absurdākais un nežēlīgākais profesionālais sports pasaulē

Ātrēdāji sacensību laikā ASV. Foto: Reuters / Scanpix
Mārtiņš Kļavenieks
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Vai arī jūsu ģimenē pie Ziemassvētku mielasta galda vienmēr ir viens radinieks, kurš spēj apēst vairāk par citiem? Tam ne vienmēr jābūt miesās brangākajam ģimenes loceklim. Noteikti daudziem profesionālajiem ātrēdājiem, kuri ar šo nodarbi pelna dienišķo iztiku, savu spēju atklāšana notika pie saimes galda kādos svētkos. ASV ātrēdājiem pat ir sava profesionālā līga. Kas īsti ir profesionālās ātrēšanas sports?

Kas tas ir?

Profesionālā ātrēšana ir sacensības, kurās dalībnieki īsā laikā mēģina apēst pēc iespējas vairāk kādas noteiktas kategorijas pārtikas. Tiem, kuri nav redzējuši video ar šī savdabīgā sporta veida (jā, tas ir sporta veids) pārstāvjiem darbībā, noteikti turpiniet lasīt!

Varētu domāt - kas tad tur sarežģīts? Nolocīt dažas bulciņas vai desmaizītes pāris minūtēs nav nekas sarežģīts. Patiesībā īsto profesionāļu spēja ātri nogādāt ēdienu no mutes līdz kuņģim ir diezgan neaptverama. Būtībā tā ir kumosu norīšana bez to košļāšanas. Kuram tas padodas ātrāk, tas parasti uzvar.

Bieži sporta nozarē dzirdēts teiciens, ka "Amerikā jau jebko var pārvērst par profesionālu sportu un biznesu" - vai tās meiteņu cīņas dubļos, rollerdisko vai zābaku mešana tālumā. Tālu no patiesības tas nav, jo, un tagad uzmanību, ASV ir sava profesionālā ātrēdāju līga jeb "Major League Eating" (MLE).

Sportisti tur sacenšas, sasniedz rekordus, viņiem ir savs rangs utt. Gluži kā jebkurā profesionālā sporta līgā.

1997.gadā amerikāņu brāļi Džordžs un Ričards Šī izveidoja Starptautisko profesionālās ātrēšanas federāciju (IFOCE). Šī organizācija pārrauga ātrēšanas sacensības, apstiprina tās, izveidojusi reglamentu to demonstrēšanai televīzijā.

MLE katru gadu Amerikas Neatkarības dienā 4.jūlijā rīko televīzijas tiešraidi, kurā ātrēdāji sacenšas "Nathan's" hotdogu ēšanā. Šīs sacensības tiešraidē demonstrē ASV sporta kanāls ESPN. Līga darbojas ASV un Kanādā.

No pirmā acu uzmetiena profesionāla ātrēdāja arods varētu šķist kā sapņa piepildījums. Tavs darbs ir ēst burgerus, hotdogus, vistu spārniņu vai citu līdzīgu pārtiku, darīt to ātri, saņemot par to naudu.

Pārsvarā sacensības ātrēšanā nozīmē lielu daudzumu glutēna, kas nonāk sportista ķermenī. Arī daudz tauku, ogļhidrātu, cukura. Tas vēl nebūt nav tas ļaunākais. Lai cienījami startētu sacensībās MLE, nepieciešami gadiem ilgi treniņi, kas ir bīstami dzīvībai, jo pastāv iespēja aizrīties un nomirt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu