Reiz mācību stundu laikā skolā ienāca "Taliban" kaujinieki. Viņi pajautāja, kas tajā tiek mācīts, ātri apskatīja skolu un aizgāja, vairs ne vārda nesakot. Mācības turpinājās kā ierasts, stāsta Džalālābādas meiteņu skolas direktore Džamila Hakimi.

Tas notika septembrī, neilgi pēc tam, kad talibi pārņēma varu Afganistānā. Pagājušajā mēnesī "Taliban" atkal iejaucās skolas darbībā - šoreiz krietni lielākā mērā.

Skola jau desmit gadus darbojas ar igauņu nevalstiskās organizācijas "Mondo" atbalstu. Tā atrodas Džalālābādas priekšpilsētā netālu no olīveļļas rūpnīcas. Skolnieces dzīvo mājiņās klaja lauka malā, tikai dažu simtu metru attālumā no skolas. Decembrī "Taliban" kaujinieki trijos naktī uzbruka vienai no šīm mājiņām, apgalvojot, ka tajā mitinās "Islāma valsts" kaujinieki. Talibi paziņoja, ka uzbrukumā esot nogalināti desmit "Islāma valsts" kaujinieki, bet, kā jau parasti, par mirušajiem savās rindās neko neteica.

"Nākamajā dienā puse bērnu neatnāca uz skolu," stāsta Hakimi. Laimīgā kārtā dienu vēlāk visi atkal atgriezās skolā - neviena netrūka.

Igaunijas privāto ziedotāju un Ārlietu ministrijas izveidotajā un joprojām uzturētajā skolā mācās 285 meitenes. Jaunākās mācās pirmajā, bet vecākās - sestajā klasē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X